ABD Başkanı Barack Obama'nın, Erdoğan'la görüşmesinde Türkiye'deki basın özgürlüğüne yönelik baskılardan duyduğu rahatsızlığı Erdoğan'a ilettiğini söylemesinin ardından, bu konuda bir açıklama da ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'den geldi. Bass, ülkesinin basın ve ifade özgürlüğünü temel anayasal değer olarak gördüğünü söyledi.

Al Jazeera Türkiye’den Ece Göksedef’in haberine göre Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Bass, ABD’de basın özgürlüğüne bakışa ilişkin, “Bizim yasal sistemimiz basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğünden yanadır. Bunlar temel anayasal değerlerdir” dedi.

Türkiye’deki tavrın ABD’dekinden farklı olduğunu vurgulayan Bass, sözlerine şöyle devam etti: “Türk dostlarımız farklı yaklaşım belirledi ama bizim sistemimizde kişilerin mahremiyeti ve yasal sistem dengede olmalı. Okuyucularınız için önemli olan, şunu bilmeleri: Bizde farklı bir yasal sistem var.”

PKK'YE ÇAĞRI

ABD’nin PYD ile yakınlaşıp yakınlaşmadığıyla ilgili bir soruyu ise, “Tekrardan açıklığa kavuşturmak gerekirse, ABD PYD’yi silahlandırmıyor. YPG’ye silah ya da mühimmat sağlamıyoruz” diyen büyükelçi, “PKK’ya silah bırakma ve yasal görüşmelere başlama çağrısı yapıyoruz” diye yanıtladı.

Kaynak: Birgun.net