AB Bakanı Volkan Bozkır, vize serbestisi için, "72 şarttan 50 tanesini karşıladık. Hedefimiz Haziran ayı sonunda vizelerin kalkması" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Bakan Bozkır, vize serbestisi için, "72 şarttan 50 tanesini karşıladık. Hedefimiz Haziran ayı sonunda vizelerin kalkması" dedi. Volkan Bozkır'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

‘VİZE SERBESTİSİ İÇİN 72 BEKLENTİNİN YAKLAŞIK 50'SİNİ KARŞILADIK'

Vizenin Haziran sonunda kalkması için üç karar gerek; konsey vize kalkabilir raporu verecek, konsey kararı çıkacak, Avrupa Parlamentosu onaylayacak. Biz de 72 beklentiyi tamamlama çalışmamızı 4 Mayıs'tan önceye göre ayarladık, 41'i tamamen 50 civarında bir kısmı kısmen karşılanmış durumda. 6 yasa geçmesi gerekiyordu, biri geçti. Bir yasanın bu hafta tamamlanmasını bekliyoruz. Yasalar Meclis'e sevk edildi, gerekirse hafta sonu da çalışacaklar. Muhalefet liderleri de tam destek vereceklerini ifade etiler ama henüz bunu göremedik. Kişisel verilerin korunması kanun çok uzun sürede geçti. Muhalefet işbirliği yapmazsa meclis grubumuzda geçireceğiz ama o zaman da Türkiye cumhuriyeti vatandaşlarına AK Parti'nin hediyesi olmuş olacak.

‘PARMAK İZİ OLAN PASAPORTA GEÇİLİYOR'

Parmak izi olan pasaporta geçiyoruz, vatandaşlar tekrar harç ödemeden sadece cüzdan bedeli ile pasaportu alacak, vatandaşlarımız bir ülkeye gittiğinde sınır kapısında tüm bilgilerinize ulaşılmış olacak ve vizeye gerek olmayacak. Burada sadece Schengen ülkelerinden bahsediyoruz yani İngiltere ve İrlanda yok ama Norveç, İsviçre gibi bu sistemle birlikte hareket eden ülkelere girebilecekler.

‘VİZE SERBESTİSİ İÇİN TARİH VERDİ'

Pasaportlar ile birlikte biyometrik kimlik kartlarına da geçiyoruz. İleride sadece kimlik kartı ile giriş imkânı olacak. Yeni pasaportlar tek bir merkezden veriliyor, başvuru sonrası 1-2 günde alınıyor. Yine aynı merkez verecek. Daha önce pasaport harcı ödemiş olanlar tekrar ödeme yapmayacak. Haziran sonu hedef tarih, Hollanda dönem başkanlığı bitmeden, vize kalksın, fasıl açılsın, 3 milyar euro gelsin, bire bir formülü uygulansın gibi faktörleri bir arada görmek istediğimizden bu tarihi belirledik.

Kaynak: Birgun.net