Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik, "Biz 18 Mart mutabakatına bağlıyız. Vize serbestisi gerçekleşmediği takdirde Türkiye geri kabul anlaşmasına uymayacak" dedi.

AB Bakanı Ömer Çelik, Göç İşleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Avrupa Birliği Komiseri Dimitris Avramopoulos ile bakanlıkta bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çelik, "Problem burada AB ile Türkiye arasındaki bu mekanizmanın ortak akılla, ortak eylem planı ile yürüttüğümüzde büyük sorunları nasıl çözebildiğini görmektir ve bunu korumaktır. Biz 18 Mart mutabakatının çerçevesine bağlıyız. Bununla ilgili mükellefiyetlerimizi yerine getiriyoruz. Bunu insani sebeplerle, siyasi sebeplerle ve ahde vefa ilkesi çerçevesinde yapıyoruz. Şu ana kadar AB ülkelerine dağıtılacak mülteciler yerleştirilmedi, 54 bin söz verilmişti daha bu sayı yüzde 200'de kaldı, çok zayıf bir noktada. Türkiye'ye gönderilecek mali yardım hala gönderilmiyor, UNİCEF, 1 milyon dolarlık onun üzerinden 140 milyon dolarlık bir rakam geldi ama Türkiye 20 milyar dolar harcamış durumda sadece birtakım projelerden bahsediliyor. Dolayısıyla gönüllü yerleştirme mekanizması olmadı, en önemlisi de vize serbestisi gerçekleşmediği takdirde Türkiye geri kabul anlaşmasına uymayacak." dedi.

Kaynak: Birgun.net