DÜNYA HABERLERİ SERVİSİ

Kanada'nın Alberta Eyaleti'ne bağlı Fort McMurray kentinde bir hafta önce başlayan büyük yangın hızlı bir şekilde yayılmaya devam ediyor. Yangının yaşandığı bölgenin sakinlerinin tahliyesi devam ediyor. Hafta sonuna kadar tahliye edilen kişilerin sayısı 80 bini aştı. Yetkililer, bölge sakinlerini tahliye için çalışan bir kurtarma konvoyunun, yangının bir ana yolu etkisi altına alması nedeniyle mahsur kaldığını söyledi. Konvoyun olduğu yerde yoğun duman olduğu ve yolun her iki tarafında da alevlerin yükseldiği belirtiliyor. Konvoyda evlerinden kaçmaya çalışan yüzlerce kişinin bulunduğu bildiriliyor.

Yangın Cumartesi gününe kadar 800 kilometrekarelik bir alana yayılmıştı. Bu, New York kentinden daha büyük bir alan anlamına geliyor. Öte yandan yangının hafta sonu iki kat büyüyerek 2 bin kilometrekarelik bir alana yayılacağı öngörülüyor.

Yangında şu ana kadar ölen ya da yaralanan olmadı fakat Fort McMurray’den arabalarıyla çıkmaya çalışan binlerce kişinin yarattığı kaosta araba kazasına karışan iki kişi yaşamını yitirdi.

1960’lara kadar bin kişinin yaşadığı küçük bir kasaba olan Fort McMurray’in yolları da böylesine büyük bir trafiğe uygun değildi. Yaşanan büyük trafik sıkışıklığı nedeniyle bazı insanlar helikopterle tahliye edilirken bazı insanlar da atlarına binerek kenti terk etti.

Neden bu kadar yayıldı?

Kanada’da 21. yüzyılın en büyük yangınına dönüşen Fort McMurray’in bu kadar yayılmasında çok sayıda etken var. Kentin etrafında petrol elde edilen katranlı kum sahaları bulunuyor. Bu da yangının daha hızlı yayılmasına yol açıyor. Daha önce Kanada’daki doğa savunucuları katranlı kum sahalarından petrol çıkarılmasına karşı eylemler düzenlemiş, fakat Kanada hükümeti bu eylemleri dikkate almamış ve buradan çıkarılan petrollerin Kanada’dan ABD’ye nakledilmesi için Keystone boru hattı döşenmişti.

Yangının bu boyuta ulaşmasının bir diğer nedeni de iklim değişikliği. Kanada’da normalin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle geçen kış kar yağışı azaldı. Bu yüzden ormanlar bu mevsimde olması gerektiğinden çok daha kuru durumda. Üstelik yaşananlar sadece geçen kışa özgü değil. Kuzey Amerika’nın kuzey bölgelerindeki ormanlar her geçen yıl daha da kuruyor. Bunun en büyük göstergelerinden biri de bölgede yaşanan Dağ Çamı Kabuk Böceği salgını. 5 milimetre uzunluğunda, yaklaşık bir pirinç tanesi kadar olan bu böcek bölgedeki ağaçların kurumaya başlaması ve savunma mekanizmalarının zayıflaması nedeniyle ülkedeki 55 milyon hektarlık ormanların 16 milyonuna yayıldı. Böceklerin ele geçirdiği ağaçlar birer birer yıkıldı ve ormanlar yok oldu. Kanada Orman Servisi, bu salgın nedeniyle ormanların yok olmasının 2020’ye kadar atmosfere 270 megaton karbon salımına yol açacağını hesapladı.

Önümüzdeki yazın da Kanada’nın tüm bölgelerinde mevsim ortalamalarından daha sıcak geçmesi bekleniyor. Hatta ülkenin batısı için uzun vadeli bir kuraklık alarmı verilmiş durumda.

Bu nedenle kıtanın kuzeyindeki ormanlar, son yıllarda önceki binyıllara göre daha fazla yanıyor. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre geçmişte ortalama bin yılda 10 yangının gerçekleştiği bölgede son 50 yılda ikiye katlandı. Yeryüzünün yüzde 10’unu kaplayan kuzey ormanları, toprağın altında da büyük miktarda karbon tutuyor. Bu ormanların yanması, atmosfere de çok fazla karbonun salınmasına yol açıyor.

Kaynak: Birgun.net