ZEYNEP KURAY

Emek ve demokrasi güçleri, 1 Mayıs 1977’de İstanbul Taksim’de katledilen emekçileri andı. Kazancı Yokuşu’nda DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin öncülüğünde düzenlenen anma törenine, 1980’de katledilen DİSK’in kurucu Genel Başkanı Kemal Türkler’in kızı Nilgün Soydan, CHP Milletvekilleri Ali Şeker, Engin Altay; ÖDP, HDP, Haziran Hareketi’nin de aralarında olduğu çok sayıda örgütten temsilciler katıldı.

“Yaşasın 1 Mayıs” pankartının açıldığı anmada, ellerinde kırmızı karanfillerle Marmara Oteli’nden Kazancı Yokuşu’na yürüyen kitle, 1 Mayıs’ta katledilen 34 kişi için saygı duruşunda bulundu. Anmada sık sık “Yaşasın 1 Mayıs” sloganı atıldı.
‘Korku duvarlarını yıkmak için…’

Anmada konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Biz hiçbir zaman katledilen arkadaşlarımızı unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi. Kimsenin baskısı altında kalınmadan alınan karar doğrultusunda 1 Mayıs kutlamalarının bu yıla mahsus Bakırköy’de yapılacağını hatırlatan Beko, “Türkiye son zamanlarda bir katliam ülkesi oldu. Barış mitinginde barış güvercinlerinin nasıl katledildiğine hepimiz tanık olduk. Biz 9 ayı aşkın süredir ülkede hâkim olan korku duvarlarını yıkmak için kutlamaları Bakırköy Pazar Meydanı’na taşıma kararı aldık” dedi.

‘Siz önce işçilerin güvenliğini sağlayın’
Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklikle ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösteren Beko, yıllardır bağımsız, demokratik, laik bir ülke için mücadele ettiklerini vurguladı. HDP’li milletvekillerine Meclis’te yapılan saldırıyı da kınayan Beko, AKP’li bakan ve vekillere, “Bu ülkede işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmadığı için binlerce işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Siyasi linç yapacağınıza işçilerin güvenliğini sağlayın” diye seslendi.

‘Hafızamızı yok edemeyecekler’
KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, “Yasaklarla, baskılarla, meydan tartışmalarıyla işçi sınıfının toplumsal hafızasını yok edemeyecekler” derken, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, “Kanlı 1 Mayıs’ta, Gezi’de yitirdiğimiz canların ayak izlerini takip edeceğiz” ifadelerini kullandı. TTB 2’nci Başkanı Raşit Tükel ise 1 Mayıs’ta mücadeleyi yükseltmek için herkesi Bakırköy’de düzenlenecek mitinge çağırdı. Konuşmaların ardından anıtın önüne karanfiller bırakıldı.

Taksim yasağına karşı dava açıldı
DİSK, 1 Mayıs’ın Taksim’de yapılması için İstanbul Valiliği’ne yaptığı başvurunun “Taksim Meydanı’nın 2016 yılı için belirlenen Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Alanları içerisinde olmaması ve kamu düzeni ve güvenliğiyle ilgili değerlendirmeler” gerekçesiyle reddedilmesi üzerine dava açtı. Dava İstanbul 13. İdare Mahkemesi’nde görülecek.

Kaynak: Birgun.net