Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 5 Haziran 2015’te Diyarbakır İstasyon Meydanı’ndaki mitingine yönelik bombalı saldırının üzerinden 1 yıl geçti.

Diyarbakır’daki saldırı, HDP’nin 7 Haziran Genel Seçimleri öncesi kalabalık final mitinginde gerçekleşmiş, miting alanında iki bomba bir anda patlatılmıştı.

5 kişi yaşamını yitirdi, 400’e yakın kişi yaralandı

Can pazarına dönen meydandaki patlamada 5 kişi yaşamını yitirdi: 65 yaşındaki Ali Türkman, 34 yaşındaki Şeyhmus Çakan, 47 yaşındaki Necati Kurul, 17 yaşındaki Civan Aslan ve 16 yaşındaki Ramazan Yıldız.

Saldırıda yaralanan 400’e yakın kişinin de hayatı karardı; kimi kolunu, kimi bacağını kaybetti, kiminin vücudunda ömür boyu taşıyacağı izler kaldı.

Korkunç saldırı bir yılı geride bıraktı ancak, yakınlarını kaybeden aileler ve yaralananların, sorumluların ortaya çıkarılması bekleyişi bitmedi.

11 ay sonra hazırlanan iddianame

İddianame 11 ay sonra, geçtiğimiz Nisan ayında hazırlandı.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi, Adalete Bakanlığı’ndan, dosyanın başka ile nakledilmesini talep etti.

Talep kabul edilirse, patlamanın mağdurları duruşmalara müdahil olamayacak.

İddianame mağdurların aleyhine

İddianamenin hazırlanma aşaması, birçok hukuksuzluğa da sahne oldu.

Mağdur taraflar, dosyaya dahil edilmedi, deliller mağdurlarla değerlendirilmedi.

Müdahillik talebinde bulunan Diyarbakır Barosu, Mezopotamya Hukukçular Derneği de soruşturmanın ne şekilde yürütüldüğü konusunda bilgilendirilmedi.

Hukukçular, suçluların ve faillerinin açığa çıkarılmasına yönelik bir soruşturma yürütülmediğini belirtiyor.

‘Bombacı’ Gönder aranıyordu

Dosya bir skandalı da ortaya çıkardı. Bombacı Orhan Gönder, IŞİD’le bağlantılı olduğu gerekçesiyle aranıyordu.

Buna rağmen, Orhan Gönder, Suriye’deki IŞİD kamplarında 6 ay eğitim aldıktan sonra 6 Mayıs 2015’te Türkiye’ye giriş yaptı, 2 Haziran’da Diyarbakır’a geldi, 3 Haziranda kaldığı otele yoklama kaçağı olduğu gerekçesiyle polisler geldi, ancak gönder serbest bırakıldı.

Dosyada fail olarak yer alan Orhan Gönder, İsmail Korkmaz, Mustafa Kılınç, Burhan Gök, ile firari şüpheli İlhami Balı dışında, sorumlular hakkında bir soruşturma açılmadı.

Failler hakkında, 5’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 4 bin 101’er yıldan 6 bin 318’er yıla kadar hapis cezası talep isteniyor. (imc)

Kaynak: Birgun.net