İstanbul merkezli düzenlenen hayali ihracat operasyonunda 40'a yakın kişi gözaltına alındı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul merkezli 4 ilde eş zamanlı hayali ihracat operasyonu gerçekleştirdi.

40'a yakın kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

6'sı kamu görevlisi 58 kişi hakkında gözaltı kararı bulunurken İzmir'de 2, İstanbul'da da 10 şirkette arama yapıldığı bildirildi.

Operasyon bilgilerine göre söz konusu şebekenin yöneticileri Arif Y., Ömer U., Necmi K. ve Serhat Ö. Teşkilatın 37 firma adına iç piyasada toplanan kargo mallarını kendi tekstil firmaları üzerinden ihraç ediyormuş gibi belge düzenleyerek 800 milyon liralık hayali ihracat gerçekleştirdikleri belirlendi.

Bu yolla devleti 110 milyon lira zarara uğrattıkları saptandı. Suç örgütünün haksız olarak elde ettikleri paraları turizm bölgelerinde otelcilik, araç kirama ve inşaat sektöründe akladıkları belirlendi.

Operasyonun hedefinde iş adamlarının yanı sıra suç örgütüne yardım edip karşılığında rüşvet alan 3 gümrük ve 3 maliye çalışanının da olduğu, kamu çalışanlarının aldıkları rüşvetlerle yakınları üzerine ticari taksi ve gayrimenkul aldıkları tespit edildi.

58 kişi hakkında gözaltı kararı bulunurken şu ana kadar 35 kişi gözaltına alındı. 2'si İzmir'de 10'u İstanbul'da 12 şirkette arama yapıldığı, çok sayıda belgeye el konulduğu bildirildi.

Kaynak: Birgun.net