Darbe girişimi sonrası başlayan operasyonlar sürüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın veridği son rakama göre 10 bini aşkın kişi gözaltına alındı, bunlardan 4 bini tutuklandı.

15 Temmuz günü Fethullah Gülen Cemaati’ne bağlı askerlerin merkezinde olduğu başarısız darbe girişimi ardından başlayan operasyonlar ve tutuklamalar sürüyor. Önceki akşam Reuters’ın sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, son rakamı paylaştı. Buna göre darbe girişimi ardından başlayan operasyonlarda asker, yargı mensubu, polis, kamu görevlisi ve sivil olmak üzere toplam 10 bin 410 kişinin gözaltına alındı, bunların 4 bin 60’ı tutuklandı.

Ölü sayısı 246 oldu
Gözaltıların 7 bin 423’ünün asker, 2 bin 14’ünün yargı mensubu, 686’sının sivil ve 287’sinin polis olduğu öğrenildi. Tutuklamaya dönüşen sayılar şöyle: 2 bin 430 asker, bin 386 yargı mensubu, 151 polis, 93 sivil. 5 bin 581 kişinin gözaltı işlemi de sürüyor.

Darbe girişimi sırasında cuntacı askerler tarafından öldürülenlerin sayısı ise 246’ya çıktı.

119 yüksek rütbeli asker tutuklandı
Türkiye genelinde başlatılan soruşturmalar kapsamında bugüne kadar gözaltına alınan 125 general ve amiralden 119’u tutuklanırken, bir tümamiral ve 3 tuğgeneral serbest bırakıldı.

Darbe girişimiyle ilgili İstanbul’da gözaltına alınan askerlerin rütbeleri de belli oldu. Buna göre sekiz tümgeneral, bir tümamiral, 10 tuğgeneral, bir tuğamiral, 29 albay, 24 yarbay, 40 binbaşı, 93 yüzbaşı, 76 üsteğmen, 39 teğmen, 15 asteğmen, 116 astsubay, 240 uzman çavuş, 1602 er ve erbaş, 357 askeri öğrenci darbe girişimi soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Fuat Avni operasyonu
Fuat Avni’nin tespiti ve Gülen Cemaati’ne yakın haber sitelerine yönelik başlatılan operasyonda 28 kişi kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Operasyon kapsamında Haberdar.com’un Genel Yayın Yönetmeni Said Sefa’nın evinde arama yapıldı. Aynı haber portalının bir editörü de gözaltına alındı.

AKP ve Kaçak Saray içinden verdiği bilgilerde bilinen Twitter’daki Fuat Avni hesabını kullanan kişinin tespit edildiği de iddialar arasında. Bakırköy Başsavcıvekiliğine getirilen Okan Özsoy’un tamamladığı dosyada Fuat Avni ekibi detaylı şekile anlatıldı. AKP’ye yakınlığıyla bilinen Star’ın haberine göre, istihbarat paylaşımı kapsamında FBI hesabı yöneten kişinin ABD’de yaşayan Aydoğan Vatandaş olduğu bilgisini verdi. Hesabı ilk kuran ve bir süre yöneten Sait Sefa’dan sonra görevi üstlendiği ileri sürüldü.

Gülen Cemaati’yle ilişkili bulunduğu suçlamasıyla Rota Haber, Subuo Haber, Aktif Haber, Merkür Haber isimli internet sitelerinin bazı yöneticilerinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Anadolu Adliyesi’nde 52 tutuklama
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin haklarında başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanan hakim ve savcı sayısı 52’ye yükseldi. Anadolu Adalet Sarayı’nda görevli 110 hakim ve savcıdan 99’u gözaltına alınmıştı. Gözaltında bulunan 16 hâkim ve savcının işlemleri devam ederken, 11 şüpheli de firari bulunuyor.

Ankara Adliyesi’nde 132 tutuklama
Darbe girişiminin ardından, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan, aralarında eski Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin Yıldırım, Ergenekon Davası’nın eski savcısı Yargıtay üyesi Mehmet Murat Yönder, bazı Yargıtay ve Danıştay üyelerinin de bulunduğu 132 hâkim ve savcı tutuklandı.

3. Ordu’da operasyon
Askerlere yönelik operasyonların son adresi ise Erzincan’daki 3. Ordu Komutanlığı oldu. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığınca darbe girişimiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, 3. Ordu ile 59. Topçu Eğitim Tugay komutanlıklarında görevli 26 askeri personel hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Erzincan Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerce düzenlenen operasyonda 2 albay, bir yarbay, 3 binbaşı, 4 yüzbaşı, 2 üsteğmen, 11 astsubay ve bir uzman çavuş gözaltına alındı. Firari bir binbaşı ve üsteğmenin arandığı öğrenildi.

Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü’nde görevli 18 şube müdürü, 5 emniyet amiri, 14 komiser ve komiser yardımcısı ile 18 polis memuru olmak üzere toplam 55 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerinde arama yapıldı.

Silahlar bulundu
Marmaris’te ormanlık bir alanda bulundu darbe girişimi sırasında Erdoğan’ın konakladığı otele saldırı düzenleyen askerlere ait olduğu bildirilen 12 uzun namlulu silah ve altı tabanca şarjörü bulundu.

Kaynak: Birgun.net