ERK ACARER - @eacarer

BirGün, AFAD’a bağlı mülteci kampında temizlik görevlisi Erdal E.,’nin Suriyeli 30 erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu Nizip’te yurttaşlarla konuştu. Niziplilerin anlattıkları rezaletin boyutlarının ortaya çıkarılandan da büyük olduğunu gösteriyor. Taciz, istismar ve fuhuşun “alenen” yapıldığını belirten Nizipliler, yetkililerin yaşananlara duyarsız kaldıklarını, hatta göz yumduklarını iddia ediyorlar.

KAYIP ÇOCUKLAR NEREDE?

Cinsel istismara uğradıktan sonra yaşadıkları travmanın da etkisiyle kamptan kaçan çocukların nerede olduklarına dair bir bilgi ise yok. 24-25 Eylül tarihlerinde kampı terk eden üç çocuğun yaşayıp yaşamadıkları da bilinmiyor.

KIZ ÇOCUKLARI KUMA VERİLİYOR

Kampta yaşayan diğer çocuklara dair anlatılanlar da içler acısı. Küçük kızlar zorla evlendiriliyor. Suriyeli çocuklar çocuk gelin olarak yöre halkına kuma olarak veriliyor. İlçedeki Osmanlı Parkı'nda Suriyeli kadın açıkça satılıyor.

UCUZ İŞ GÜCÜ YAPILIYORLAR

Aralarında çocukların da bulunduğu binlerce kişi kamplardan alınıp, yarı fiyat yevmiyeyle çeşitli işlerde çalıştırılıyorlar. Tüm bunlar olurken Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlardan daha fazla para koparma amacıyla büyük çadırlarla küçük çadırları çevirdi. Üzerine AFAD yazılarak, dışarıya karşı farklı bir algı oluşturulmak istendi.

OLAYI GİZLEYEN AFAD PARA PEŞİNDE

İlçede on ay boyunca çocuklarla ilgili durumu saklayan “her şey kontrol altında” diyen AFAD’a tepki büyük. Şikayetçi olan 8 çocuğun ailesinin şikayetlerini dikkate almayan, olayı gizlemeye çalışan AFAD, ancak gazetemizin haberi ortaya çıkarmasının ardından önceki gün davaya müdahillik için başvurdu.

VEKİLLERİ DE ENGELLEMEK İSTEDİLER

Haberimiz üzerine Nizip’e gelerek kampta incelemelerde bulunmak isteyen CHP milletvekillerine AFAD yetkilileri başta izin vermek istemedi. Yapılan itiraz ve görüşmelerin ardından heyet kampa girerken, gazeteciler alınmadı. Dokunulmazlıkları bulunan milletvekillerinin bindiği Meclis’e ait arabada bomba araması yapılması da tepki çekti. CHP’nin Göç ve Göçmen Sorunlarını İnceleme Komisyonu üyeleri Antep Milletvekili Mehmet Gökdağ, Akif Ekici, Adana Milletvekili Elif Doğan Türkmen, Ankara Milletvekili Necati Yılmaz ve Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel gazetecilerin de kampa alınması için yoğun itirazlarda bulunsa da sonuç değişmedi. CHP'li vekiller yaptıkları açıklamada “Bize hazırlanmış çadırları gezdirmek istediler, ancak kabul etmedik” dedi.

İLÇENİN YARISI SURİYELİ

Nizip adeta bir mülteci kenti olmuş. Ülkelerindeki savaştan kaçarak ilçeye sığınmak zorunda kalan Suriyelilerin sayısının 30 bini bulduğu belirtiliyor. Bunların 10 bini ise kamplarda kalıyor. Gelenlerin bir kısmı ilçedeki sosyal ve ticari hayata adapte olmuş. Esnafın üçte biri Suriyelilerden oluşuyor. O kadar Suriyeli var ki Halep caddesi bile var.

NE OLMUŞTU?

Nizip mülteci kampında çalışan 29 yaşındaki Erdal E. adlı temizlik görevlisi, Haziran 2015’te para karşılığı 8-14 yaş arasında yaklaşık 30 çocuğa cinsel istismarda bulundu. İstismar Ağustos’ta bir çocuğun cinsel istismarı söylemesi üzerine, ailesinin aba şikâyetiyle ortaya çıktı. 2 Eylül’de gözaltına alınan Erdal E., 4 Eylül tarihinde de tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Kaynak: Birgun.net