ASLINUR ÖZÇAKIR

AB Bakanı Ömer Çelik, Avrupa Birliği’nden, mülteciler için verilmesi öngörülen 3 milyar avrodan Temmuz sonu itibariyle 740 milyon avro tutarında kaynak geldiğini, tutarın tümünün 2017 yılı sonuna kadar sözleşmeye bağlanmasının beklendiğini bildirdi.

CHP’li Onursal Adıgüzel’in soru önergesini yanıtlayan Bakan Çelik, 740 milyon Avro’nun, 229 milyonunun sözleşmeye bağlandığı ve 106 milyonun ise çeşitli projelerde harcanmak üzere uluslararası kuruluşlara aktarıldığını belirtti.

Yardımlar Uluslararası Kuruluşlara

Bakan Çelik’in yanıtında, ödeme yapılan projeler arasında Dünya Gıda Programı (WFP) aracılığıyla yürütülen ve Türkiye’deki Suriyelilere gıda yardımı öngören 32 milyon Avro bütçeye sahip bir proje ile UNICEF’in Türkiye’deki Suriyeli çocukların eğitimlerinin desteklenmesine yönelik 33,3 milyon Avroluk bir projenin olduğu belirtildi.

Ayrıca 28 Temmuz tarihli Komisyon Kararı ile 1,4 milyar Avro değerinde özel tedbir paketinin kabul edildiği kaydedilirken, bu paketin sağlık, eğitim, belediye altyapısı, sosyoekonomik destek gibi alanlarda harcanmak üzere, kamu ve diğer uluslararası kuruluşlara aktarılacağı bildirildi.

‘’Tatmin edici değil’’

Adıgüzel, 18 Mart’taki Brüksel zirvesinde, 3 milyar avronun ödenmesinin hızlandırılmasına ilişkin mutabakat sağlanmasına karşın, şu ana kadar ödenen tutarın tatmin edici olmadığını ifade etti. Hükümetin vatandaşları popülist söylemlerle oyaladığını belirten Adıgüzel, “AB tarafından Türkiye’deki mülteciler için vaat edilen yardım miktarının yetersizliği ortada iken mevcut kaynağın daha üçte birinin bile aktarılmamış olması düşündürücüdür” diye konuştu.

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Mart 2016 tarihli “Türkiye’deki Geçici Koruma Statüsündeki Suriyelilere Yönelik 2016- 2018 Dönemi Kamuoyu Birinci Aşama İhtiyaç Planlaması”nı anımsatan Adıgüzel, burada Suriyeli mülteciler için öngörülen toplam ihtiyaç miktarının 61 milyarın üzerinde olduğunun ifade edildiğine dikkati çekti.

Kaynak: Birgun.net