Rabia Yılmaz
[email protected] - @rabiaylmaz

Dünyanın en büyük şantiyelerinden olmasıyla övünülen, binlerce işçinin çalıştırıldığı İstanbul 3’üncü Havalimanı inşaatında skandalların ardı arkası kesilmiyor. Bugüne dek iş kazaları ve işçi ölümleriyle zaman zaman gündeme gelen inşaatta, işçiler insanlık dışı koşullarda çalıştırılıyor. Yemeklerinden küf ve yabancı maddeler çıkıyor, pis su kullanmak zorunda kaldıklarından vücutlarında yaralar oluşuyor. Bu durumun düzeltilmesini isteyen işçilere “İşinize gelirse... Kapı orada” yanıtı veriliyor, hatta bu işçiler işten atılıyor.

Yemekte yok yok!

Yetkililere defalarca sorunu iletmelerine karşın yemeklerin düzelmemesi üzerine geçen ay iki yemekhaneyi boşaltarak eylem yapan ve şantiye yetkilileriyle tartışan işçilerden 12’sinin tazminatsız işten çıkarıldığı iddia ediliyor. Atılan işçilerden Çetin Yağcı, BirGün’e yaptığı açıklamada, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: “Yemeklerin içinden yabancı maddeler, küfler çıkıyordu. Bunların fotoğraflarını da çektik. Şantiye şeflerine ve diğer yetkililere ‘Bu yemeği bize yediriyorsunuz, ama kendiniz yemiyorsunuz. Biz neden yiyoruz?’ dedik. Onlar da bize ‘İşinize gelirse’ dediler.”

Milyarlar dönüyor ama…

Şantiyede AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon ana firmaları ile bunlara bağlı 15 taşeron firma faaliyet gösteriyor. Yağcı, “Her ana firma kendi adamlarına vermiş yemekhane işini. Bu yüzden bu konuda ne desek dinlemiyorlar. ‘Yemekhane sorunuyla gelmeyin yanımıza’ diyorlar. 5 milyar dolarlık bir projede her şeye para ayırıyorlar, işçinin üç kuruşluk yemeğine para bulamıyorlar!” diyor.
Bunun üzerine eylem yaptıklarını belirten Yağcı, “Eylem sonrasında proje müdürleriyle tartıştık. Önce ben işten atıldım, ardından 11 kişiyi daha atmışlar. Tazminat da vermediler” diye konuşuyor.

İş cinayetleri gizleniyor

Yağcı, “İnsanları burada yalan dolanla çalıştırıyorlar. Bugüne kadar 30 bin kişi işe girmiş, 30 bin kişi çıkmış. Bu insanlar niye girdi, niye çıktı, soran yok. Neden insanlar kaçıyor, çalışma koşulları nasıl, araştırılmıyor” ifadelerini kullanıyor. Şantiyede yaşanan iş kazalarını ve ölümleri de hatırlatan Yağcı, bu kaza ve ölümlerin kamuoyuna hiç yansımadığına, gizlendiğine dikkat çekiyor.

Pis su kullandırdılar

İşçilerin verdiği bilgilere göre, şantiyede işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda yaşanan sorunlar bunlarla da sınırlı değil. Arıtma sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle işçiler 15 gün boyunca banyoda ve lavabolarda bir süre pis su kullanmak zorunda kalmış. Bu nedenle işçilerin vücutlarında yaralar oluşmuş.
Bir diğer sorun ise çalışma saatlerinin uzunluğu. Günde 11 saat çalıştıklarını belirten işçiler, hafta sonu izin kullanamadıklarını söylüyor. İsmini vermek istemeyen bir işçi, “Cengiz firması ayda 2 gün, diğer firmalar 4 gün izin veriyor. Onu da kendi istedikleri zaman veriyorlar, bizim ihtiyacımız olduğu zaman değil” diyor.

***

İkramiye de yalan çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen temmuz ayında işçilere 2 bin 500 lira ikramiye verileceğini açıklamıştı. İşçiler bu ikramiyelerin tüm işçilere ulaşmadığını söylüyor: “Alabilenler var ama onlara da bin 400 lira verildi, geri kalan kısmının vergi vs olduğu söylendi. Taşeron firmalardan sadece Orkun firması ikramiye verdi, diğerleri vermedi.”

Kaynak: Birgun.net