25.000 yıl önce nesli tükenmiş olan mağara ayılarının beslenme alışkanlıkları Senckenberg İnsan Evrimi ve Paleoçevre Merkezi ve Tübingen Üniversitesi bilim insanları tarafından incelendi. Ayıların kemiklerindeki kolajen izotop kompozisyonuna dayanarak yapılan araştırma sonucunda, bu büyük memelilerin 'vegan' bir beslenme alışkanlığına sahip olduğu anlaşıldı.

Arkeofili'nin haberine göre, bügünün boz ayıları, omnivor yani hem etçil, hem otçul. Yıl içinde mevsime ve zamana bağlı olarak bitki, mantar, çilek, balık, böcek ve diğer memeliler ile beslenirler. Senckenberg İnsan Evrimi ve Paleoçevre Merkezi’nden Prof Dr. Herve Bocherens “Bu soyu tükenmiş boz ayılar kesinlikle vegan olarak beslendiler” diyor.

Senckenberg araştırmacıları tarafından Belçika’da ki Goyet Mağarası’nda yapılan incelemelerde, pek çok mağara ayısı kemiğine ulaşıldı. Araştırmacılar topladıkları bu kemikler üzerinden, bu hayvanların diyetlerinin nesillerinin tükenişi ile bağlantı olup olmadığını ortaya koymayı amaçladılar.

Bu amaçla Japonya, Kanada, Belçika ve Almanya’dan ekibe katılan bilim insanları tarafından kemikler üzerinde ortak bir çalışma yapıldı. Özellikle çalışmalar kolajen denen organik bileşen üzerinden yürütüldü. Mağara ayısı kemiklerinden alınan kolajen üzerinde yapılan izotop incelemeleri ile bu hayvanların vegan olarak yaşadıkları ortaya kondu. Araştırmacıların tabiri ile bu dev pandaların nesli son buzul çağında gittikçe azalan bitki kaynağı ve “dengesiz” beslenme alışkanlıkları nedeni ile tükendi.

Kaynak: Birgun.net