Irak ve Suriye’nin Kerkük, Ambar, İdlib ve Felluce kentlerinden 11 ay önce İslahiye’ye gelen 22 aile, Islahiye 2 Nolu Çadır Kenti’ne alınmadıkları için kampın önünde yatıyor. Aralarında kadınların, bebeklerin ve çocukların da bulunduğu mülteciler, kent merkezinin 15 kilometre dışında bulunan çadır kentin önündeki taşlık alana yaptıkları gölgeliklerde yaşam mücadelesi veriyor. Su, temizlik ve tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılamakta da büyük zorluk yaşayan ailelerin, 2 bin kişilik boş çadırı bulunan AFAD’ın İslahiye 2 Nolu Çadır Kenti’ne alınmadıkları ileri sürülüyor.

KAMPTAN İNSAN MANZARALARI

Devhaber.net’ten Ali Vefa Yurdal ve Murat Güreş’in haberine göre, mültecilerin durumunu gördükten sonra Antepli bir vatandaşın bıraktığı minibüsün içinde 2 aylık bebeği ile yaşam mücadelesi vermeye çalışan 20 yaşındaki Neceh Rais, eşinin İstanbul’a çalışmaya gittiği için bebeği Fatma Rais ile hayatını bu aracın içinde sürdürmeye başladığını anlattı. Neceh Rais’in kayınvalidesi olan 60 yaşındaki Ayyu Sait’in de Rais ve bebeği ile birlikte minibüste yaşadığı ifade edildi. Bebeğinin mamaya, beze ve sağlık kontrolüne ihtiyacı olduğunu söyleyen Rais, gece saatlerinde kimi zaman korku dolu anlar yaşadıklarını söyledi.

TÜM AİLESİ KAMPTA

Çadır kentin dışında bulunan taşlık alanda yaşam mücadelesi veren kadın mültecilerden Sued Annen’in durumu da dikkati çekti. Tüm ailesi çadır kentte olan Annen’in uzun uğraşlara rağmen kampa kabul edilmediği ifade edildi. Gün içinde tarlada tarım işçisi olarak çalışan Annen, uyumak için gece taşlık alana geldiğinde kampta kalma hakkı bulunan ancak kardeşine zarar gelmesinden korkan Hasan Annen’in kendisini karşıladığını ve geceyi onunla geçirdiğini anlattı.

"ALMANYA HRISTİYAN AMA BİZİ KABUL EDİYOR"

Irak’ın Felluce kentinden gelen ve IŞID’İn işgalinden önce devlet memurluğu yapan Yasin Neci, çadır kentin önünde bir yıldır yaşadığını belirtti. Kış mevsiminin zor şartlarında da burada yaşamak zorunda olduklarını ve çadır kente kabul edilmediklerini söyleyen Neci, “Almanya’ya Hıristiyan diyorlar ama onlar bizleri kabul ediyorlar. Ben Müslüman Türkiye’nin kampının önünde tam 1 yıldır bekliyorum. Bu zulümdür, günahtır” dedi.

İNSANLIK ONURU ÖLÜYOR

22 ailenin ağır şartlarda yaşamaya çalıştığı İslahiye’deki insanlık dramı için AFAD’ın neden harekete geçmediği, bu aileleri neden kayıt altına alınmadığı ve kampa kabul etmediğine ilişkin bir açıklama ise yapılmadı.

Kaynak: Birgun.net