Hükümetin sürekli dile getirdiği istikrardan işçinin payına ölüm düşüyor. 2016 yılının nisan ayında en az 168 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Evrensel'in haberine göre; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), yazılı, görsel, dijital basından takip ettiği veriler, emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ile işçiler, işçi yakınlarının bildirimlere göre, nisan ayında 168 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Böylece 2016’da ölen işçi sayısı 586 oldu. Akademisyen Özgür Müftüoğlu, iş güvencesinin sağlanmadığı ve esnek çalışmanın sınırlandırılmadığı sürece bu cinayetlerin artacağına dikkat çekti.

Nisan ayında yaşamını yitiren 168 kişinin 129’u işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden, 32’si çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 7’si esnaflardan olmak üzere 33’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor. Verilere göre iş cinayetleri en çok tarım, inşaat, yol ve taşımacılık iş kollarında yaşandı. Tarım, orman iş kolunda 45, inşaat-yol iş kolunda 43 işçi, taşımacılık iş kolunda 20 işçi yaşamını yitirdi. 3 çocuk, 8 kadın işçinin bulunduğu iş cinayetlerinde, işçiler en fazla trafik, servis kazası, ezilme, göçük nedeniyle hayatını kaybetti. İş cinayetlerinin en fazla yaşandığı iller İstanbul, Ankara, Antalya, Bursa, Kocaeli, Konya, Muğla ve Tekirdağ olarak kayıtlara geçti

Her ay, her yıl artıyor

Veriler, iş cinayetlerinin her ay ve her yıl arttığını gösteriyor:

* Ocak ayında en az 115 işçi,
* Şubat ayında en az 143 işçi,
* Mart ayında en az 160 işçi,
* Nisan ayında 168 işçi yaşamını yitirdi.

2012 yılından bugüne nisan ayında yaşanan iş cinayetleri sayısı ise şu şekilde:
* 2012 yılının nisan ayında en az 87 işçi,
* 2013 yılının nisan ayında en az 74 işçi,
* 2014 yılının nisan ayında en az 124 işçi,
* 2015 yılının nisan ayında en az 135 işçi,
* 2016 yılının nisan ayında ise en az 168 işçi yaşamını yitirdi...

‘Güvencesizlik ve esnek çalışma bu sayıyı artırıyor'

Akademisyen Özgür Müftüoğlu, “İş cinayetlerinde yaşanan bu artış, Türkiye’deki emekçilerin güvencesiz olmasından kaynaklı” dedi. İş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin çok büyük kısmının kayıt dışı ve güvencesiz çalışanlar olduğunu ifade eden Müftüoğlu, “Güvencesizlik, emekçilerin en zor çalışma biçimini kabullenmelerine neden oluyor. Dolayısıyla bu cinayetlerle daha fazla karşı karşıya kalınıyor. Daha uzun çalışma süresi, daha kötü çalışma ortamı, düşük ücret, yeterli beslenmeyi engelleyen koşulları birleştirdiğimiz zaman, bir de maliyet ucuz olsun diye alınmayan önlemler ve denetimsizlik de olunca bu cinayetler yaşanıyor” dedi.

Sayının azalmasının, emekçilerin iş güvencelerinin olması ve esnek çalışmanın sınırlandırılmasına bağlı olduğunu dile getiren Müftüoğlu, “Devletin de göz yummasıyla emeği en ucuza alma koşulları sürdürülürse iş cinayetlerinin azalmasının olasılığı yok. Bu koşullarda Suriyeli göçmenlerin de emek yasasına dahil edilmesi bu sayıyı artıracaktır” dedi.

Kaynak: Birgun.net