KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

2016 Ruhi Su Şiir Ödülü Asuman Susam’ın Kemik inadı’na verildi.

Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği’nin her yıl yeni bir yapıta verilmek üzere kararlaştırdığı Ruhi SuŞiir Ödülü’ne şair Asuman Susam’ın Kemik İnadı adlı kitabı değer görüldü. Cevat Çapan’ın başkanlığında, Ahmet Telli, Hüseyin Ferhad, Mahmut Temizyürek, Haydar Ergülen, Latife Tekin ve Mehmet Gözen’den oluşan seçici kurul, bu yıl ilki verilen ödülün gerekçesini şöyle açıkladı:

Kemik İnadı; insana dair hiçbir şeye yabancı kalmayan şiir geleneğinde yeni ve güçlü bir temsil oluşuyla; çağının sorunlarına karşı devrimci yanıtıyla; yabancılaşmanın unutuş oyunlarına karşı hatırlama çağrısıyla; mazmun, mecaz ve simgelerin arkaik diline karşı yeni imge denemeleriyle; insanın insana yaşattığı acıya karşı umudun ve umut için ısrarın ve inadın dirençli diliyle; kadın duyarlığının şiirde yeni bir temsilini ortaya koymasıyla Ruhi Su Şiir Ödülü’ne değer görmüştür.”

Ödül, sanatçının ölüm yıldönümü için her yıl düzenlenen Ruhi Su’yu Anma Gecesi’nde (20 Eylül saat 20.oo) Şişli Kent Kültür Merkezi’nde şair Asuman Susam’a sunulacaktır.

Asuman Susam: İzmir doğumlu. Ege üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Aynı üniversitenin İletişim Fakültesi Radyo TV. Sinema Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. İlk şiiri 1989 yılında Milliyet Sanat Dergisi’nde ve o yılın Genç Şairler Antolojisinde yayımlandı. O günden beri şiirleri, incelemeleri, edebiyat okumaları ve sinema yazıları çeşitli dergilerde yer almakta.

Yapıtları:

Şiir: Bir Unutuş Olsun (Piya Kitaplığı) 1995

İhtimal Ki Aşk (Piya Kitaplığı) 2001

Susunca Sen (Şiirden Yay. ) 2008

Dil Mağarası (Everest) 2012

Kemik İnadı (Can Yay.) 2015

İnceleme:

Yangın Yıllarından Nidâ’ya Ahmet Telli Şiiri (Everest Yay.) 2010

Toplumsal Bellek ve Belgesel Sinema (Ayrıntı Yay.)2015

Ruhi Su: (1912 Van- 20 Eylül 1985 İstanbul) Adanalı bir ailenin yanında büyüdü. İlkokulu Adana Yetimler Yurdu’nda okudu. Bir süre İstanbul Halıcıoğlu Askeri Lisesi’nde okuduktan sonra parasız yatılı olarak Adana Lisesini bitirdi. Ankara Musiki Muallim Mektebi (1936) ve Ankara Devlet Konservatuarı Opera bölümünde öğrenimini tamamladıktan (1937-1942) sonra 12 yıl Devlet Operası’nda Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde müzik öğretmeni olarak çalıştı. Ankara Radyosu’nda türkü söyledi. (1943-1945) Siyasal nedenlerle 1952’de tutuklandı. Beş yıl cezaevinde yattı. Hapisteyken Sıdıka Hanım ile evlendi. Hapisten sonra Konya’nın Çumra kasabasında 20 ay sürgün yaşadı. İstanbul’a yerleşti, bütün zamanını müzik çalışmalarına adadı. 16’sı 45’lik, 12’si uzunçalar olan 32 plak doldurdu. Ruhi Su Dostlar Korosu’nu kurdu. Rahmi Saltuk, Zülfü Livaneli, Sümeyra Çakır gibi sanatçıların yetişmesine katkıda bulundu. Başta Nazım Hikmet olmak üzere birçok şairin şiirlerini besteledi. Ağır hastalığına rağmen siyasal nedenlerle pasaport alamadığından tedavi için yurt dışına çıkamadı. Cerrahpaşa Hastanesinde prostat kanserinden öldü. Ölümünden sonra eşi ve dostları tarafından Ruhi Su Kültür ve Sanat vakfı kuruldu.

Yapıtları: şiir, Yazı ve Konuşmalar: Ezgili Yürek, adam yayıncılık 1985. İnceleme: Türk Halk Oyunları, Ankara Kültür Bakanlığı,1994
Kaynaklar: “Ruhi Su” TDEA VIII,49 Karaalioğlu, 505; Zeynep Oral, “Evet Ruhi Su Öldü”… Milliyet sanat S,129 (Ekim 1985) Kaynak: Tanzimat’tan bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi YKY

Ruhi Su Kültür ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu adına; Ilgın Su

Kaynak: Birgun.net