İsveç'in başkenti Stockholm'de bu yıl 61'incisi düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'nı "1944" adlı şarkısıyla Ukrayna'yı temsil eden Jamala kazandı.

Şarkıcı Jamala, "1944" adlı şarkısının büyükannesinin kucağında beş çocuğuyla 18 Mayıs 1944'te, Kırım'dan Orta Asya'ya sürgün edilişinin hikayesinden esinlenerek hazırladığını açıklamıştı. Şarkının Türkçe olan nakarat kısmı, şu sözlerden oluşuyor: "Yaşlılığıma toyalmadım / Men bu yerde yaşalmadım."

İkinci Dünya Savaşı sırasında, Josef Stalin'in emriyle Sovyetleri Birliği'nin Kırımlı Tatarlar hakkında yer değiştirme kararı almıştı. 18 Mayıs 1944 yılında Kırımlı Tatarlar, Özbekistan, Kazakistan ve Sovyetler Birliği'nin diğer bölgelerine yerleştirilmişti. Bazı tarihçilerin bu yer değiştirme işleminin büyük bir zulme dönüştüğü yönündeki tezi, özellikle Sovyet karşıtı devletlerin de desteğiyle yaygın olarak kabul gördü.

Stockholm Arena'da gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışması'nda 26 finalist yarıştı. Yarışmada Ukrayna 534 puanla birinci, Avustralya 511 puanla ikinci, Rusya ise 491 puanla üçüncü oldu.

Almanya yine sonuncu oldu

Almanya'yı temsil eden 18 yaşındaki Jamie-Lee Kriewitz “Ghost” adlı şarkısı ile sadece 11 puan alarak sonuncu oldu. Almanya ve ev sahibi Avusturya geçen yıl 2015 Eurovision Şarkı Yarışması'nı sıfır puanla tamamlamıştı.

Kaynak: Birgun.net