Sayıları 1 milyon 660 bine dayanan esnaf ve sanatkâr kendi yağıyla kavrularak devlete yük olmadan geçimini sağlamaya çalışıyor. Fakat vergisi, primi, faturası derken elinde avucunda pek bir şey kalmıyor. Esnaf yıllardır, en pahalı suyu, elektriği ve akaryakıtı kullanmaktan şikayet etmesine karşın, sesini duyuramıyor. Yüksek vergi ve artan maliyetler ise birçok esnafın kepenk indirmesine neden oluyor.

MALİYETİ DÜŞÜRÜN

Sözcü muhabiri Recep Genel'in haberine göre Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), OHAL kararını hem halkın can ve mal güvenliği, hem de piyasaların istikrarı için desteklediğini duyurdu. Ancak zor günlerde ayakta kalabilmek için desteğe de ihtiyacı olduğunu dile getirdi. TESK, Olağanüstü Hal'den (OHAL) sonra ticari hayatın cazip hale getirilmesi için kredilerin önündeki engellerin kaldırılması,
ucuz krediye erişim olanaklarının yaratılması durumunda ekonominin canlanacağına dikkat çekti.

Esnaf ve sanatkarın en büyük arzusunun üretim yaparken, hizmet sunarken girdi maliyetlerinin ucuz olması olduğunu belirten TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf geçimini sağlamakta bile zorlanıyor. İhtiyacı olan esnaf kredi bulabilmeli. Yatırım yapıldıktan sonra işletmede çalışacak ve devamlılığını sağlayacak çırak ve kalfalar için istihdam destekleri hayata geçirilmelidir. Esnaf ve çalışan için prim desteği verilmelidir” diye konuştu.Esnafın bankalarla ilişkilerinin iyileştirilmesi için ilk etapta mutlaka etkin sicil affı çıkarılması gerektiğini dile getiren Palandöken, “Sicil affını uygulamayan bankalara müeyyide uygulanmalıdır. Ayrıca, çırak ve kalfalar için istihdam desteği hayata geçirilmelidir” dedi.

42 BİN ESNAF MESLEĞİ BIRAKTI

15 Temmuz darbe girişimi piyasalardaki havayı da olumsuz etkiledi. “Bekle–gör” politikasının etkin olmaya başlaması ile çek, senet ödemeleri durma noktasına geldi. Yaşanan sürecin bitmesini ve normalleşmeyi bekleyen işletmeler ise projelerini birer birer erteleme yoluna gitti.

Esnaf ve sanatkarlar ise Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında ayakta durabilmek ve ülke ekonomisinin çarkının dönmesine katkı sunabilmek için ek önlemlere ihtiyaç duyuyor. Terör saldırıları, komşularla gergin ilişkiler, vergi ve prim yükleri derken, 2016'nın ilk yarısında sicilini terk eden esnaf sayısı 51 bin 542'yi buldu. “Mesleki terkin” yoluyla sicilini kaydıranların sayısı 9 bini geçerken, 42 bini aşkın esnaf sicilini tamamen sildirdi.

ÖTV’SİZ ARAÇ HAKKI 5 YIL OLSUN

EKONOMİK durgunluktan ilk ve en ağır darbeyi alan esnaf ve sanatkarlar 2016'da oldukça zor bir yıl geçiriyor. Binali Yıldırım hükümeti geçtiğimiz günlerde araçlarını yenilemek isteyen esnaftan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınmayacağını açıkladı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Ticari taksi, hatlı minibüs, servis aracı, kamyon, kamyonet ve özel halk otobüsünün 2016 yılı sonuna kadar ÖTV'siz yenileme müjdesinin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Eğer araç yenileme süresini 5 yıla yayarlarsa daha faydalı ve hakkaniyetli olacak hem de otomobil fabrikaları yeterince araç üretebilecekler” dedi. Palandöken, 50 bin taksinin bu imkandan yararlanması durumunda bunun yan sektörlerle beraber ekonomiye 3 milyar liralık bir katkı sağlayacağını belirtti. TESK Başkanı, hükümetten hurda araç teşviki de beklediklerini söyledi.

YAŞADIKLARIMIZ AFETTİR

DARBE girişiminin yarattığı tahribatı değerlendiren Vergi Uzmanı ve SÖZCÜ Gazetesi yazarı Nedim Türkmen, yaşananların bir afet olduğuna dikkat çekti. Türkmen, “Çarklar işlemiyor. Bir sürü işyeri kapanacak, işsizlik artacak. Bu siyasi kriz, ekonomik krizi tetikleyecek. Zaten böyle bir ortam vardı. Şu anda piyasada para yok. Bankalarda para var ama riskli gördükleri için kredi vermiyor” dedi. Piyasaların normalleşmesi için devletin devreye girmesi gerektiğin ifade eden Türkmen şunları söyledi: “Bir yerde deprem veya sel olduğunda ‘doğal afet' diyoruz. Bakanlar Kurulu'nun ‘afet' ilan etme yetkisi de var. Darbe girişiminin yarattığı kaos da Türkiye için bir afettir. Üstelik 81 ili ilgilendiren bir afettir. Bunun bilincinde olmak gerekir.”

TÜRKMEN’İN ÖNERİLERİ

*Temmuz, ağustos ve eylül için SGK bildirimlerini vatandaşlar ve esnaf yapsın, devlet bunu 1 yıl sonra alsın.
*Temmuz ayında ödenmesi gereken Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ikinci taksiti var. Ocak ayına ertelesin.
*Bankalar Birliği ve hükümet ortak hareket ederek kredi kartı borçlarını 3 ay dondurabilir.
*Kredi kartı problemi var tüketicilerin, vatandaşların. Sonuçta herkes bu ortamın dağılması için mücadele ediyorsa, Bankalar Birliği ve hükümet bir arada hareket ederek burada 3 aylık bir dondurma olabilir.
*Esnafın kredi taksitleri 3 ay süreyle dondurulabilir. Bu dönemin faizleri de devlet tarafından karşılanabilir.

EKONOMİYE HAYAT VERİN

ZOR bir yıl geçiren Türk ekonomisi 15 Temmuz gecesi yaşanan başarısız darbe girişiminin yarattığı olumsuz atmosferden de etkilendi. Türkiye'nin birçok bölgesinde ticari hayat neredeyse durma noktasına geldi.

Bozulan ekonominin çarkları her geçen gün daha çok işsiz yaratırken, takipteki krediler, ödenemeyen kredi kartları, protesto edilen çek ve senetler ticari hayatı zorlamaya başladı.
Kısacası, Darbecilerin yarattığı kaos ortamı işleri daha da güçleştirdi. Hemen harekete geçen hükümet ekonomiyi rahatlatmak için bir takım düzenlemeler yapmak için kolları sıvadı. Hükümetin Meclis'e sunduğu ve önümüzdeki günlerde yasalaşacak af paketinde toplumun hemen her kesimine müjde niteliğinde düzenlemelere yer verildi. Ancak, iş dünyasının beklediği ve ekonomiye can suyu olacak bir dizi talep hâlâ gündeme getirilmeyi bekliyor.

Kaynak: Birgun.net