17 Nisan 1996’da, Brezilya’da toprak reformu talebiyle yürüyen Topraksız İşçi Hareketi- MST üyelerine Para'da, Eldoradodos Carajas'ta Askeri Polis ve şirketin özel silahlı görevlileri makineli tüfek ve bombalarla saldırdı. Saldırı sonrası Topraksızlar’ın 19’u katledildi.

Uluslararası Çiftçi Örgütü - La Via Campesina (Çiftçi Yolu) Meksika'da 2. uluslararası kongresinde 19 çiftçinin öldürüldüğü 17 Nisan gününü "Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü" olarak ilan etti. Bu sene Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü’nün 20’inci yılı kutlanıyor.

Türkiye’den Çiftçi Sen yaptığı açıklamada Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü’nü kutladığını duyurdu. Çiftçi Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem ve Çiftçi Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu imzalı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Yerel mücadele, küresel zafer!

Her 17 Nisan haftasındaki anmaların teması/konusu La Via Campesina (Çiftçi Yolu) tarafından önceden belirlenir ve üyeleri olan örgütlerine duyurur. Bu yıl anmanın teması: “Yerel Mücadele, Küresel Zafer!” Bu temaya göre La Via Campesina üyesi çiftçi örgütleri bu yıl yereldeki mücadelelerini büyütmek için çalışacaklar.

Brezilya Topraksız İşçi Hareketi-MST ve La Via Campesina 2016 yılının temasına uygun olarak ‘17 Nisan Uluslararası Çiftçi Mücadele Günü’nün 20. yılı etkinliklerine hazırlanırken Brezilya’da Parana eyaletinde Askeri Polis ve şirketin özel silahlı görevliler topraksız ailelere saldırarak 2 kişiyi katledip 7 kişiyi de yaraladı.
Çiftçi-Sen olarak La Via Campesina’nın Meksika kongresindeki kararını bir kez daha sizlerle paylaşıyoruz: Köylülerin ve küçük çiftçilerin tüm dünyada karşı karşıya oldukları saldırgan ortama karşı sunduğumuz cevap; bu koşullara karşı verdiğimiz kolektif mücadeledir. Geçimimizi, kültürlerimizi ve doğal hayatı yok eden, ekonomik ve siyasi koşulları reddettiğimiz mücadelemizde birleşiyoruz. Kendimizi, bizlere ve yeryüzüne, gıda egemenliğine ve adil bir ticarete saygıyı temel alan bir kırsal ekonomi yaratmaya adıyoruz.

Kaynak: Birgun.net