CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Çatalca ve Silivri’nin bazı köylerinde Bulgaristan göçmeni yurttaşların yaşadığı tapu sorununu çözecek kanun teklifi verdi.

1877-1878 yıllarında Osmanlı–Rus Savaşı olarak bilinen savaş sonunda Bulgaristan’ın değişik yörelerinden göç etmek zorunda bırakılan savaş mağduru pek çok yurttaşın Trakya’nın birçok bölgesinde olduğu gibi Çatalca’nın Aydınlar, Gümüşpınar, Hallaçlı, Karamandere, Yaylacık Köyleri ile Silivri’nin Danamandıra, Çayırdere, Sayalar Köylerinde yerleştirildiğini söyleyen Ali Şeker, köylülerin 130 yıldır ekip biçtikleri yerlerin tapularını alamadıklarını, bu toprakların tapularının zilyed sahiplerine harç bedeli karşılığında verilmesi konusunda kanun teklifini meclis başkanlığına sundu.

Yapılan kadastro çalışmaları sonucunda bu köylerde, Bulgaristan’dan gelen köylülerin 4-5 kuşaktır ekip biçtikleri toprakların yaklaşık 200 bin dönümünün hazine arazisinde kaldığını yerel mahkemelerde bu durumun çözülmemesi sonucunda önemli bir mağduriyet doğduğunu söyleyen Şeker, bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini belirtti.

İstanbul Milletvekili Ali Şeker kanun teklifi vermesinin gerekçesini şöyle açıkladı:

“130 yıl önce yaşanan Osmanlı Rus savaşının ardından Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımız göç ettirildi. Orada kalan toprakları karşılığında yapılan anlaşmalar gereği toprak verildi. Trakya’nın tamamı gibi Çatalca ve Silivri’de bu göç bölgeleri içerisindeydi. Soydaşlarımız 4-5 kuşaktır bu toprakları ekip biçtiler, üretime kattılar.

2000’li yıllarda yapılan kadastro çalışmalarından sonra Çatalca’daki 5 ve Silivri’deki 3 köyde Bulgaristan göçmeni vatandaşlarımızın ekip biçtiği zilyedlik elde ettiği toprakların 200 bin dönümü hazine arazisinde kaldı. Yerel mahkemelerde açılan davaların olumsuz sonuçlanması üzerine bu köylülerin zilyedlikleri ellerinden alındı ve kendi topraklarına ecrimisil (kira) tahakkuk ettirildi. Köylüler 100 yıldır ekip biçtikleri topraklara bir de ecrimisil ödemek durumunda bırakıldılar.

Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması gerekir. Zilyedlik hak etmiş göçmenlere onların mirasçılarına ekip biçtikleri topraklar harç bedeli karşılığında geri verilmlidir. Tahakkuk ettirilen ecrimisil bedelleri silinmeli, bu ecrimisileri ödeyen varsa, satış bedelinden düşülmelidir.

Köylü milletin efendisidir. Devlet, sözünü yerine getirmeli, köylünün toprağını da, tapusunu da geri vermelidir.”

Kaynak: Birgun.net