BUSE İLKİN YERLİ

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Şura Salonu’nda önceki gün düzenlenen “İmam Hatip Okulları Birlik ve Beraberlik Programı”na katılan Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Ali Erbaş, 500 imam hatip okulunun 3 bin 500’e, İlahiyat Fakültesi sayısının 17 binden 100 bine, imam hatipte okuyan öğrenci sayısının ise 60 binden 1,5 milyona çıktığını söyledi.

Söz konusu açıklamalara ilişkin BirGün’e konuşan Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Elif Çuhadar, “İdeolojik bir sürecin tamamlanması gibi, bu süreç de devam edecek. Bunun bir sonu, bitim noktası yok. Özellikle 4+4+4 dayatmasından sonra eğitim sistemini dini kurallara göre, referanslara göre biçimlendirme süreci de hızla arttı” dedi.

Vakıflarla da destekleniyor

Devletin dini vakıflarla eğitimde dinselleşmeyi desteklediğini belirten Çuhadar, “Baktığımız zaman en büyük problem yaş oranının düşmüş ve bu okulların sayılarının hızla artmış olması... Sadece bu okullar da yetmiyor; Ensar Vakfı, Birlik Vakfı, Hayrat Vakfı, Hizmet Vakfı gibi bir sürü vakıf üzerinden de, normal okullarda da dini eğitim artarak devam ediyor” diye konuştu.

Devletin inanç dayatması

Gelinen noktayı “devletin doğrudan inanç alanına müdahalesi ve tek inancı dayatması’’ olarak değerlendiren Elif Çuhadar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Devlet, yurttaşlarını kategorilere ayıramaz. Devletin, elindeki olanakları kullanarak belli bir inancı biçimlendirmeye çalışması özgürlük değildir. Bunun demokrasiyle, özgürlüklerle bağdaşması mümkün değildir. Devletin görevi, inançlar üzerindeki baskıyı ya da bir inancın bir diğer inanç üzerindeki hakimiyetini, baskılamasını engellemek, bütün yurttaşların inanç hakkını güvence altına almaktır. Ama bu hakkın yaygınlaşması için müdahalelerde bulunması kabul edilemez. Laikliğin neden önemli olduğu sorusunun cevabı da burada gizlidir.”

*****

Türkiye'de İmam Hatip tablosu

» 2002-2003 yıllarında imam hatip lisesinde okuyan öğrenci sayısı 71 bin 100; okul sayısı 450.

» 2015-2016 yıllarında imam hatiplerdeki öğrenci sayısı 555 binden 870 bine, okul sayısı ise bin 149’a çıktı.

» 2012-2013 yıllarında bağımsız imam hatip ortaokulu sayısı 730, imam hatip lisesi içinde imam hatip ortaokulu 369, toplam sayı bin 99.

» 2015-2016 öğretim yılında bağımsız imam hatip ortaokulu sayısı bin 622, imam hatip lisesi içinde imam hatip ortaokulu 339, toplam sayı ise bin 961.

Kaynak: Birgun.net