HÜSEYİN ŞİMŞEK

Dünya Tabipler Birliği’nin düzenlediği “Savaş, Göç ve Sağlık Sempozyumu’’na sunulan Türk Tabipleri Birliği (TTB) raporu Suriyeli sığınmacılarla ilgili acı gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Suriyeli kadın ve çocukların kadın tacirlerinin eline düştüğü ve küçük kızların imam nikahıyla kuma yapıldığı belirtilen raporda, “Kuma olma, nikâh görüntüsü altında fuhuş, çocuk-kadın ticareti ve zorla çalıştırılma yaş ortalaması 11-12’ye kadar düştü” denildi.

Raporda sığınmacıların yüzde 99,6'sının pasaportunun ve kimlik kartının olmadığı için sağlık güvencesinin de olmadığı, okul çağındaki çocukların okula gitmediği, dört çocuktan en az birinin çalıştırıldığı, 0-15 yaş arası çocukların sadece yüzde 8,5'inin aşı kartı olduğu belirtildi.

1,5 milyon kayıt dışı

Resmi rakamlara göre iki buçuk milyon sığınmacının kaydı olduğu ifade edilirken, yaklaşık bir buçuk milyon Suriyelinin ise ülkeye giriş kaydı olmadığına dikkat çekiliyor. Irak’tan Türkiye’ye gelen Ezidi ve Kürt sığınmacıların durumlarına da değinilen rapora göre, Suriyelilere tanınan hakların hiçbiri Ezidi ve Kürt sığınmacılara tanınmıyor. Son beş yılda 200 bin bebeğin Türkiye sınırları içerisinde doğduğu belirtilerek, bu bebeklerin de Suriye vatandaşı olamadığı, Türk vatandaşı da sayılmadığı için hiçbir hakka sahip olamadığına dikkat çekildi.

Sağlık sorunları yaşanıyor

Kamp dışında yaşayan Suriyeliler için sıcak suya erişimin kısıtlı, banyo olanağının da az olması nedeniyle enfeksiyon hastalıklarına yakalanmaları için uygun zemin bulunduğu vurgulanan raporda, kesin olmayan doğum rakamlarına da yer verildi. Bu rakamlara göre günlük 125, toplamda ise 70 bin 728 doğum yapıldığı ancak bu doğumların nerede ve nasıl yapıldığına ilişkin bir veri bulunmadığı bildirildi.

Suriyeli kadınlarla ilgili yapılan çalışmada, kadınların yüzde 26,7’sinin gebeliği nedeniyle hiçbir sağlık çalışanına başvurmadığı, yüzde 47,7’sinin Türkiye’ye geldikten sonra düşük ya da ölü doğum şeklinde gebelik kaybı yaşadığı, karşılanmamış aile planlaması ihtiyacının yüzde 36,4 olduğu saptanırken, kadınların yüzde 50’sinde demir, yüzde 45,6’sında B12, yüzde 10,5’inde folik asit eksikliği olduğu vurgulandı.

Mağduriyet dolayısıyla yaşanan kısa süreli evliliklerin ve fuhşun yaygınlaşması nedeniyle cinsel yollarla bulaşan hastalıkların artma riskinin de önemli bir sorun olarak öne çıktığı belirtildi.


Kaynak: Birgun.net