Soma Katliamı davasının altıncı blok duruşması dün sona erdi. Mahkeme heyeti, 6 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, davayı 12 Nisan’a erteledi.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile müşteki avukatlarının talepleri alındı. Mağdur avukatları, tutuksuz sanıklardan Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kontrol Şube Müdürlüğü’ne bağlı çalışan Başmühendis Adem Ormanoğlu ve aynı birimdeki Efkan Kurt’un da ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olma’ gerekçesiyle soruşturulmasını istedi. Avukatlar, havalandırma mühendisi Fuat Ünal Aydın hakkında da ‘olası kast’tan ek soruşturma açılması talebinde bulundu.


Mağdur avukatlarından Denizer Şanlı, geçen duruşmada Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık adlı sanıkların tahliye edildiğini hatırlattı. Şanlı, bu tahliyelerin hukuka aykırı olduğunu belirterek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuracaklarını açıkladı. Av. Selçuk Kozağaçlı ise, 301 işçiden 269’unun, S panosu için havalandırma planı yapılmasına karşın havalandırma galerisi yapılmaması nedeniyle öldüğünün delillerle ortaya çıktığını dile getirdi. Kocağaçlı, “Bir havalandırma galerisinin yapım maliyeti yaklaşık 11,5 milyon TL. Şirketin, S panosunda 1 ton kömürden 50 TL kazandığını düşünürsek, 85 milyon kazanıyorlar. Eğer şirket yetkilileri bu galeriyi yapsaydı, hiçbir madenci ölmeyecekti. ‘Galeri kazmaya değmez’ dediler ve 11 milyon için 269 işçiyi oraya gömdüler” diye konuştu.

Kaynak: Birgun.net