HÜSEYİN ŞİMŞEK [email protected]

Başbakan Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu’nu toplayarak 65’inci Hükümet’in ilk 100 gününü anlattı. Yıldırım’ın, köprü ve yol açılışları ile anlattığı 100 günü ülke tarihine hukuksuzluklar, Suriye’ye askeri müdahale, OHAL ile KHK’ler yoluyla devletin yeniden yapılandırılması, bombalı eylemler ve sivillere yönelik katliamlar ile damgasını vurdu.

65’inci Hükümet’in ilk 100 gününde yaşanan en sarsıcı gelişme, AKP’nin devlet kadrolarına yerleştirdiği Gülen Cemaati’nin darbe girişimi oldu. 15 Temmuz’da TSK içinde örgütlenmiş Gülen Cemaati’ne mensup bir grup tarafından darbe girişiminde bulunuldu. Başarısızlığa uğrayan darbe girişimi sırasında 300’ün üzerine insan yaşamını yitirdi.

Devletin yapısı değişti
Darbe girişiminin ardından Meclis’i baypass eden AKP Hükümeti, OHAL ilan etti ve devleti yeniden yapılandırmaya dönük KHK’ler çıkardı. Bu KHK’ler ile başta TSK olmak üzere devlet kademelerinde büyük değişiklikler yapıldı. İnsan hak ve özgürlükleri yok sayılarak gözaltı süresi 30 güne uzatıldı. KHK’lerin Meclis’e gelmesi engellenmek için Meclis tatil edildi ve bu yolla yargı denetiminden kaçıldı. Aralarında Gülen Cemaati ile ilişkisi bulunmayan muhalif kişiler de darbe girişimi bahane edilerek kamudaki görevinden uzaklaştırıldı.

Suriye’ye müdahale
Hükümetin ilk 100 gününde IŞİD’in ve PKK’nin bombalı saldırıları da önlenemedi. Bölgede artan çatışmalarla birlikte birçok noktada bombalı araçlarla PKK’nin yeni saldırıları meydana geldi. IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırılarının faillerine ilişkin etkin soruşturmalar bu dönemde de yürütülmezken, son olarak Antep’te bir düğün yerinde gerçekleştirilen ve çoğu çocuk 56 sivilin yaşamını yitirdiği bombalı saldırı, Hükümet’in Suriye’ye müdahalesinin gerekçelerinden birini oluşturdu. ÖSO’ya bağlı cihatçı yapılanmaları kullanarak Suriye’ye giren TSK, resmi rakamlara göre bir askerini burada kaybetti. Fırat Kalkanı adı konan operasyonun IŞİD’den çok YPG ve Suriye Demokratik Güçleri’ne karşı yapıldığı görüldü.

Çatışma bölgelerinde yeni sivil kayıplar
100 gün içerisinde çatışma bölgelerinde yeni kayıplar da yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde istenilen sonuçların alınamamasının ardından tırmandırılan savaş çerçevesinde, Türkiye İnsan Hakları Vakfı raporuna göre, 25 Mayıs’tan sonra Lice, Nusaybin ve Cizre’de en az 11 sivil yurttaşın yaşamını yitirdiği tespit edildi.

***

Çözüm falan yok artık, o fırsatı kaçırdılar!

Hükümetinin 100 gününü bakanlarla birlikte değerlendiren Başbakan Binali Yıldırım, Çözüm mözüm yok, o fırsatı kaçırdılar” dedi.

Başbakan Yıldırım Kürt sorunuyla ilgili “İç güvenliğin sağlanması konusunda taviz verilmeyecek. Çözüm falan yok kardeşim, çözüm vatandaşta. O fırsatı kaçırdılar. Terör örgütünü vatandaşın başına bela olmaktan kurtaracağız. PKK terör örgütü sorunu var” diye konuştu.

Van’da konuşan HDP Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise Yıldırım’a jet bir yanıt verdi. Demirtaş, “"Çözüm mözüm yok" diyor. Senin işin ne peki? Demek ki ölümlerden zevk alıyorsun. Çözüm istemeyen, savaş istiyor demektir” diye konuştu.

‘Yan çizmek yok’
Yıldırım, dün özel bir TV kanalı tarafından düzenlenen konferansta da konuştu. Adli Yıl açılış törenini eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik olarak isim vermeden “Muhalefetle çok şükür aramız iyi. Bundan çıkmak isteyenler var ama… Yenikapı’da 5 milyona ‘Biz biriz, beraberiz’ dedik. Öyle yan çizmek yok” dedi.

Öte yandan Toplantıda bilgi veren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, şu ana kadar 33 bin 838 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Kaynak: Birgun.net