BURCU CANSU / [email protected]

Ankara Katliamı'nın faillerinden hesap sormak, yaşamlarını yitirenleri unutturmamak, hak arayışı mücadelesini büyütmek için kurulan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği (10 Ekim-Der) dayanışma için destek çağrısı yaptı.

Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısına, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, davayı takip eden avukatların yanı sıra CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da katıldı. Dernek adına açıklamayı, katliamda yaşamını yitiren avukat Uygar Coşgun'un eşi Mehtap Sakinci Coşgun okudu. “Gün dayanışma günüdür” diyerek bütün yurttaşlara dayanışma çağrısı yapan Coşgun, “Ateş halen düştüğü yerde yanıyor… ‘Acınızı paylaşıyorum’ diyen herkesin şimdi derneğimizin gelişmesi ve dernek eliyle katliam aileleri ve yaralılarının hukuk mücadelesinin devamlılığı açısından maddi destekle katkısını bekliyoruz” dedi.

Soruşturma dosyası bilinmezlerle dolu

Katliamın üzerinden 7 ay geçmesine rağmen geride kalan aileler ve yaralıların adalet umudunda bir nebze ilerleme olmadığını belirten Coşgun, şunları söyledi:

“Soruşturma dosyası halen gizlilik kararına istinaden bilinmezliklerle dolu. Devletin güvenlik konusundaki zafiyetleri, bariz görev ihmalleri bulunan ve bile bile ölümlere göz yummuş kamu görevlileri gün gibi ortadayken, katliamın daha ilk saatlerinden bu yana bu yöndeki iddiamızı sabit hale getiren, sayfalar dolusu raporların varlığına rağmen, halen olayın çok boyutlu olarak soruşturulmaması vahamet vericidir.”

Toplantıda, davaların sürdürülebilmesi için çok ciddi harç bedelleri ödendiği kaydedilerek, “Vakıfbank Ankara Adliye Şubesi IBAN: TR 19 0001 5001 5800 7304 5840 18” hesap numarasına maddi destek sağlanması talep edildi.

Saat 10.04’te Gar önündeyiz

Katliamın 7'inci ayında da Ankara Garı önünde bir anma yapılacağını belirten Coşgun, anmaya katılım çağrısı yaptı. Anmanın ardından bazı ailelerin Meclis'e bazıların da Adliye'ye geçeceği bildirildi. Davanın avukatlarından Avukat İlke Işık, "Nisan ayında bir dosyaya ulaştık. Bu katliamın nasıl göz göre göre geldiğini nasıl engellenmediğini kamu görevlilerin ihmalini aşan kasta varabilecek ihmallerin olduğunu göstermişti. Bu dosyanın üzerinden 1 ay geçti. Savcılığın resen inceleme yapması gerekirken ve bu kişileri ceza dosyasına dahil etmesi gerekirken bunu yapmadığını gördük. Anmadan sonra yaralılar ve ölen canlarımızın aileleri adına bu dosyada adı geçen kamu görevlileri ve bu dosyanın dışında ihmali ve kastı olduğunu düşündüğümüz diğer sorumlular hakkında çsuç duyurusunda bulunacağız. Bugün 11.30'da Ankara Adliyesi'nde olacağız" dedi.

CHP kanun teklifi verecek

TTB Merkez Konseyi Üyesi Deniz Erdoğdu, davaların sürdürülebilmesi için çok ciddi harç bedelleri ödendiğini belirterek, “Bizler gücümüzü bir araya getirdik. Sizlerin de desteğinize ihtiyacımız var. Bütün bileşenler olarak buna omuz verilmelidir” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, Türkiye’de yaşanmakta olan katliamlar sonrası zarar gören ailelere hak arama yollarının ücretsiz olması için bir kanun teklifi vereceklerini belirtti.

Kaynak: Birgun.net