Demokrasi için Hukukçular, 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralılar adına İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Bugün yapılan başvuru öncesi, Ankara Bölge İdare Mahkemesi önünde açıklama yapan avukatlar, devletin sorumluluğunu kabul etmediği ve aydınlatmadığı her katliamın yeni katliamların önünü açtığını ifade etti.

Evrensel'in haberine göre, burada konuşan Avukat İlke Işık, bombalı saldırılar ve katliam davalarının tamamında MİT ve Emniyet görevlileri ile Vali ve hükümetin sorumluluğu bulunduğunu belirterek, “Soruşturma belirsiz bir zamana yayılarak ve deliller kamuoyundan, mağdurlardan gizlenerek cezasızlık pratiği işletilmektedir” dedi. 10 Ekim Katliamı’na ilişkin halen bir iddianame hazırlanmadığına dikkat çeken Işık, çeşitli devlet kurumları ve yöneticileri hakkında yapılmış suç duyurularının da işleme konmayarak katliamdaki sorumluluklarının gizlenmeye çalışıldığını söyledi.

Işık, İçişleri Bakanlığı’na mağdurlar adına yaptıkları başvurulara olumlu bir yanıt verilmediğini belirterek, “Bakanlık bu kadar büyük bir kitle katliamı soncunda ölenler ve yaralananlara karşı hiçbir sorumluluk hissetmemiş, vermiş olduğumuz yüze yakın başvuruya karşılık müvekkillerin maddi ve manevi zararlarını tazmin etme eğilimine girmemiştir. Başvurularımızla ilgili yapılan tek şey 5233 Sayılı Yasa başvurusuymuş gibi davranmak olmuştur” dedi. Gelinen noktada İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davalarının açılması sürecine girdiklerini vurgulayan Işık, “101 insanın yaşamını yitirdiği, 500’den fazla yaralının olduğu bir katliama rağmen hiçbir sorumluluk hissetmeyen, özür ve üzüntü bile ifade etmeyen, yaralıların ve ölenlerin ailelerinin durumunu, ne yaşadıklarını merak bile etmeyen İçişleri Bakanlığı’na dava açıyoruz” diye konuştu. (Evrensel)

Kaynak: Birgun.net