BirGün / Ankara

10 Ekim Katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri ve yaralıların savunuculuğunu yapan Demokrasi için Hukukçular, İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davası açtı. Bugün yapılan başvuru öncesi Ankara Bölge İdare Mahkemesi önünde açıklama yapan avukatlar, sorumluluğunu kabul etmeyen ve olayları aydınlatmayan devletin yeni katliamların önünü açtığını dile getirdi.

İDDİANAME ORTADA YOK
Açıklamada konuşan Avukat İlke Işık, bombalı saldırılar ve katliam davalarının tamamında MİT ve Emniyet görevlileri ile Vali ve hükümetin sorumluluğu bulunduğunu belirterek, “Soruşturma belirsiz bir zamana yayılarak ve deliller kamuoyundan, mağdurlardan gizlenerek cezasızlık pratiği işletilmektedir” dedi. 10 Ekim Katliamına ilişkin hala bir iddianame bulunmadığını anımsatan Işık, çeşitli devlet kurumları ve yöneticileri hakkında yapılmış suç duyurularının da işleme konmayarak katliamdaki sorumlulukların gizlenmeye çalışıldığını söyledi.

‘BAKANLIK SORUMLULUK HİSSETMİYOR'
Işık, İçişleri Bakanlığına mağdurlar adına yaptıkları başvurulara olumlu yanıt gelmediğini belirterek, “Bakanlık bu kadar büyük bir kitle katliamı sonucunda ölen ve yaralananlara karşı hiçbir sorumluluk hissetmemiş, yüze yakın başvuruya karşın maddi ve manevi zararları tazmin etme eğilimine girmemiştir. İçişleri Bakanlığı aleyhine maddi ve manevi tazminat davaları açmayı seçtiklerini vurgulayan Işık, “101 insanın yaşamını yitirdiği, 500’den fazla yaralının olduğu bir katliama rağmen hiçbir sorumluluk hissetmeyen, özür ve üzüntü bile ifade etmeyen, yaralıların ve ölenlerin ailelerinin durumunu, ne yaşadıklarını merak bile etmeyen İçişleri Bakanlığına dava açıyoruz” dedi.

Kaynak: Birgun.net