HÜSEYİN ŞİMŞEK / [email protected]

Cihatçı yapılanmalarla etkin mücadele politikasının yürütülmemesinin IŞİD büyüttüğü ve gerçekleştirdiği katliamlarda pay sahibi olduğu, emniyet raporları ile belgelendi. IŞİD'in Suruç'ta ve Ankara Garı'nda gerçekleştirdiği intihar saldırılarını organize eden ve Mayıs ayında polisin yaptığı operasyon sırasında kendisini patlatarak yaşamına son veren Yunus Durmaz'ın 2009 yılında El Kaide şüphelisi olarak, Pakistan'a kaçak yollarla gittiği sırada sınır dışı edildiği, Atatürk Havalimanı'nda polis tarafından ifadesinin alındığı ve serbest kaldığı ortaya çıktı.

Suruç'taki intihar saldırısını ve 10 Ekim Ankara Katliamı'nı organize eden, intihar saldırganlarını kendi kullandığı araçla Ankara'ya getiren, Ebu Ali kod adlı Yunus Durmaz'ın 2009 yılında kaçak yollarla Pakistan'a gittiği, yakalandığı ve sınır dışı edildiğine ilişkin belgeler ortaya çıktı. Ankara katliamı dava dosyasına giren belgelere göre, Durmaz'ın sınır dışı işleminin ardından o dönemin en tehlikeli cihatçı oluşumlarından "El Kaide" şüphelisi olarak ifadesinin alındığı ve serbest kaldığı öğrenildi.

Önce İran'a sonra Pakistan'a gitti

Ankara Katliamı soruşturma dosyasında katliamın planlayıcısı olduğu kaydedilen ve İlhami Balı ile birlikte iddianamenin en tepesinde yer alan, Mayıs ayında Antep'te kaldığı eve yapılan operasyon sırasında kendisini patlatarak yaşamını sonlandıran Durmaz, 2009 yılında önce İran'a ardından Pakistan'a yanında bulunan iki Türkiye vatandaşı ile birlikte gitti. Edinilen bilgilere göre burada El Kaide'nin kamplarına gittiğinden şüphelenilen Durmaz, Pakistan'da kimlik kontrolü sırasında yakalanarak İslamabad Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi'ne getirildi. Konsolosluk'ta üçüncü katip Gizem Emel imzalı "Yalnız Türkiye'ye dönüşe mahsus seyahat belgesi" hazırlanan Durmaz için, "Pasaport ve nüfus cüzdanı ibraz etmedi" ifadelerine yer verildi.

"Bir buçuk yıl İran'da 'dini eğitim' aldığım"

Bilgi Alma Tutanağı'na göre 2 Mart 2009 tarihinde hazırlanan belgenin ardından sınır dışı edilen Durmaz, bir gün sonra Atatürk Havalimanı Karakolu'nda polislere teslim edidi. Burada El Kaide üyeliği şüphesi ile ifadesi alınan Durmaz, Pakistan'a gidiş sebebi olarak, "Dini öğrenmeye gittim" savunmasını yaptı. Önce İran'a gittiğini anlatan Durmaz, "Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinden çıkış yaparak İran'a Adem isimli şahısla birlikte gittik. Burada bizi oranın elçileri karşıladı. Bir buçuk yıl burada Kur an ilimlerinden olan techid ve mahrec dersleri aldım. İsimlerini şu an hatırlayamadığım birçok Türk vatandaşı geldi gitti. Ramazan ayı münasebetiyle tebliğ cemaati mensuplarının İran'da bulunan mescide gelmeleri sonucunda orada bulunan Pakistanlı Abdulkadir isimli şahsın bizi davet etmesi üzerine biz de kaçak yollarla Pakistan'a girdik" dedi.

Durmaz'ın bilinen tek ifadesi olan Atatürk Havalimanı'ndaki savunması Ankara Katliamı'ndan 2 ay sonra 10 Aralık 2015 tarihinde dava dosyasına girdi.

İran-Pakistan güzergahı Suriye'nin kapılarını açıyor

Yunus Durmaz'ın kullandığı Türkiye-İran-Pakistan güzergahının, cihatçılar tarafından Suriye ve diğer ülkelerde yapılan savaşlara katılım yolu olarak kullanılıyor. Durmaz'ın tercih ettiği İran ve Pakistan güzergahını 2 yıl sonra El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra'ya gitmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı yurtlarda kalan Olcay Aksoy da kullanmış, Aksoy'un Pakistan'dan sonra Suriye'ye geçerek cihatçıların safında Esat rejimine karşı savaştığı iddia edilmişti.

İşte Durmaz'ın sınır dışı edildiğine ilişkin rapor ile Atatürk Havalimanı'nda verdiği ifadenin belgeleri:

Kaynak: Birgun.net