HÜSEYİN ŞİMŞEK
[email protected]

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ekim’de Emek, Barış ve Demokrasi mitinginden önce Ankara Garı’nda IŞİD tarafından gerçekleştirilen canlı bomba saldırısının iddianamesini 15 Haziran’a kadar tamamlamayı planlanıyor.

İhmali bulunan kamu görevlilerinin yer almayacağı IŞİD militanları ile destek sağlayanlara ilişkin suçlamaların yeraldığı iddianameye ilişkin bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Edinilen bilgilere göre, 10 Ekim günü saat 10.04’te meydana gelen iki patlamada, Türk Tabipler Birliği’nin de açıkladığı gibi alanda bulunan katılımcılardan 69 kişi ilk anda yaşamını yitirdi. Patlamaların ardından hastaneye kaldırılan yüzlerce yaralıdan 31’i de hastanelerde öldü. Canlı bombalar dışında toplam 100 ölünün olduğu ifade edilen dava dosyasında, katliamda bacağından yaralanan ancak daha sonra geçirdiği kalp krizi ile hayatını kaybeden Tüm Bel-Sen Edirne Şube Başkanı Esfet Duran da “yaralı” olarak yer aldı.

Balı ve Büyükçelebi firari sanıklar

9 tutuklu sanığın yer aldığı dava dosyasında 2 sanığın da firari olduğu ifade edildi. Yazım aşamasında olan iddianamede Antep’te yapılan operasyon sırasında kendisini patlatan ve IŞİD’in Antep emiri olduğu ifade edilen katliamın planlayıcısı Yunus Durmaz’ın organizasyon şemasında kilit isimlerden biri olarak gösterileceği belirtildi.

Başsavcılığın iddianamede yer alacak tespitine göre firari iki sanıktan birisi, IŞİD’in Kilis hücresinden İlhami Balı. IŞİD'in, 10 Ekim katliamının yanısıra Diyarbakır, Suruç ve Taksim'deki saldırılarının da talimatını verdiği ifade edilen Balı’nın daha önce yapılan incelemelerinde katliamların planlamalarını 2013 yılından beri kullandığı telefondan yaptığı tespit edilmişti.

Katliamın firari sanıklarından bir diğeri de Deniz Büyükçelebi. Antep’in merkez hücresinden olan Büyükçelebi, patlayıcılar için lojistik ayarlamaları yapması ile biliniyor. Büyükçelebi’nin 10 Ekim katliamında kullanılan patlayıcıları Suriye’den getiren isim olduğuna inanılıyor. Balı ve Büyükçelebi’nin Suriye’de IŞİD’in kontrolündeki bölgede olduğu sanılıyor.

Edinilen bilgilere göre, patlamanın ardından yaşamını yitirenlerin ne şekilde alandan götürüldüğüne ilişkin detaylarda iddianamede yer alacak. Patlama anında alanda yaşamını yitiren 69 kişi, en dışarıdan patlamanın olduğu merkeze doğru gidilerek alındı. Son cenaze ise patlamanın gerçekleştiği saatten yaklaşık yedi buçuk saat sonra 17.30’da kaldırıldı. Olay yerinde hayatını kaybeden 69 kişiden “en az” 30 cenazenin hiçbir hastaneye götürülmeden doğrudan Adli Tıp’a götürüldüğü bilgisi de dosyada yer aldı.

Kaynak: Birgun.net