BURCU CANSU / [email protected]

Ankara'da yaşanan 10 Ekim katliamının sekizinci ayında, Gar önünde yapılan anmanın ardından, katliamda yaşamını kaybedenlerin anısına “Hatırladığın Kadar Güçlü, Unuttuğun Kadar Suçlusun UNUTMA” isimli fotoğraf sergisi açıldı. Katliamda 14 üyesini kaybeden Birleşik Taşımacılık Sendikası’nın (BTS), katliamda yaşamını yitirenler anısına hazırladığı “Hatırladığın Kadar Güçlü, Unuttuğun Kadar Suçlusun UNUTMA” isimli fotoğraf sergisi açıldı.



SERGİ BİR HAFTA SÜRESİNCE AÇIK OLACAK

10 Ekim katliamının sekizinci ayı nedeniyle katliamın gerçekleştiği Tren Garı önünde anma etkinliği gerçekleştirildi. Anma etkinliğinin ardından, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğrafçılar Atölyesi’nin katkısı ile hazırlanan “Hatırladığın Kadar Güçlü, Unuttuğun Kadar Suçlusun UNUTMA” isimli fotoğraf sergisi açıldı. Sergi Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin sergi salonunda izlenime açıldı. Sergi 1 hafta süresince açık olacak. Sergiye katliamda yaşamını kaybedenlerin aileleri, katliamda yaralananlar, emek ve demokrasi güçleri temsilcileri ile CHP Milletvekili Veli Ağbaba ve Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka katıldı.

BARIŞ ISRARIMIZ SÜRECEK

Sergide ilk sözü alan BTS Genel Sekteri İshak Kocabıyık, “Bu katliamın örgütsel olarak en büyük darbe vurduğu kurumlardan birisi sendikamız BTS’dir. 14 arkadaşımızı kaybettik. Bu sergiyi 10 Ekim’de kaybettiğimiz bütün arkadaşımızın aziz hatırları için yapalım dedik. Bu sergi basit bir arkadaşlarımızın anısına hazırlanmış sergi değil bu sergi aynı zamanda sendika olarak demokrasi güçleri olarak bu topraklara barış gelmesi konusundaki ısrarımızın da bir göstergesidir. Bu sergi herkes bilsin ki bu topraklara barış gelene kadar ki devam edecek mücadelemizin imzasıdır” şeklinde konuştu.

Katliamda yaralanan BTS Genel Başkanı Uğur Yaman da, 101 canın katledildiğine değinerek, emanet edilen mücadeleyi yücelterek sürdüreceklerini belirtti.

FOTOĞRAFLAR GELECEĞİ HAYKIRIYOR

Katliamda yaşamını yitiren avukat Uygar Coşgun'un eşi 10 Ekim-Der Geçici Yönetim Kurulu Üyesi Mehtap Sakinci Coşgun ise, “8 ayı geride bıraktık ama bu fotoğraflar bize gerçeği haykırıyor. Bu fotoğrafların bir sesi var ve burada olan insanların bu sesi duyduğuna inanıyorum. Fotoğraflara baktığımızda kendimizi görebiliriz. O gün orada olan bizdik. Bugün çok umut vaad eden fotoğraflar görmüyoruz. Sizler olmasanız bu fotoğraflara bakamazdık, iyi ki varsınız” sözlerini kaydetti.

Serginin açıldığı Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan karakuş Candan, katliamda yaşamını kaybedenlerin hayatta iken de odaya gelip gittiğine değinirken, görsellere bakmanın barışa olan özlemi güçlendirdiğine değindi.

AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğrafçılar Atölyesi Başkanı Mehmet Özer de fotoğrafın cesur insanların yaptığı bir eylem olduğunu belirterek, sergide emeği geçen atölye öğrencilerine ve gazetecilere teşekkür etti.

KİTABIN GELİRİ DERNEĞE

Sergide Burcu Cansu, Bülent Güler, Cevat Üstün, Cihan Baykal, Çınar Livane Özer, Fahri Aksırt, Lale Bektaş, Mehmet Özer, Mete Karakul, Özer Kaysavuk, Sedat Suna, Tümay Berkin, Uygar Coşkun, Ümit Bektaş, Zeynel Güven’in fotoğrafları yer aldı. Seride duygulu anlar yaşandı. Sergi 1 hafta boyunca sergiye açık olacak.
Sergide yazar Lilek Yılmaz’ın katliama ilişkin hazırladığı ve geliri katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarına bırakılacak olan "Kansız Bir Gökyüzü İçin" kitabını için imza günü düzenlendi.

Kaynak: Birgun.net