Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, turizm sektörü için açıklanacak acil tedbir paketi içine deri ve kuyumculuk sektörünün de dahil edilmesini istedi.

Palandöken, yazılı açıklamasında, deri üreticisi ve konfeksiyoncusu ile turizme yönelik çalışan kuyumcu ve hediyelik eşya üreticisi esnafın, Rus turistin azalması nedeniyle olumsuz etkilendiğini ifade etti.


Rusya’ya ihracat yapılan deri sektöründe üretimin durma noktasına geldiğini savunan Palandöken, turistlere satış yapan esnafında da maddi açıdan büyük sıkıntı içinde olduğunu ileri sürdü. Rus turiste göre kendini ayarlayan esnafın işlerinin birden durduğuna ve dükkanlarını birer birer kapatıldığına işaret eden Palandöken, şu değerlendirmelerde bulundu: “Deri sektöründe üretim yüzde 80 düştü. Bugün 3 bin kişi işsiz kaldı. Eğer kriz böyle devam ederse yıl sonuna kadar 10 bin kişi işsiz kalacak. Altı ay evvel boş dükkan bulunmayan yerlerde bugün dükkanların yarısı kiralık. Rusya’da AVM’lerde yer tutanlar tamamen zarar etmiş durumda. Deri ve kuyumculuk sektöründe her ülkeye göre ürün çeşidi farklı olduğundan sadece Rus pazarına hitap eden ürünleri üreten turizm bölgelerindeki esnaf zarar ediyor. Rusya ile yaşanan krizin turizm, deri ve kuyumculuk sektörüne ciddi olumsuz yansıması var. Turizm sektörü için açıklanacak acil tedbir paketi içine deri ve kuyumculuk sektörü de dahil edilerek esnafın eli rahatlatılmalı.”

Kaynak: Birgun.net