KESKlileri TBMMye yürütmeyen polis; cop, gaz bombası ve tazyikli suyla emekçileri dağıttı

Kızılay zulüm meydanı

MUSTAFA ÇAKIR /SİNAN TARTANOĞLU

ANKARA - Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunun (KESK) 4+4+4 düzenlemesi ile Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısını protesto etmek için TBMM önüne yürüyüşüne izin vermeyen polis; gaz bombası, cop ve tazyikli suyla müdahale etti. Çok sayıda kişi yaralandı. KESK Genel Sekreteri İsmail Hakkı Tombulun dişleri kırıldı. KESK, bir kişinin de beyin kanaması geçirdiğini açıkladı.

Gazi Mustafa Kemal (GMK) Bulvarının Kızılay Meydanı çıkışında önceki gün sabah oturma eylemi başlatan KESK üyeleri geceyi de aynı yerde geçirdi. Sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum ve meslek örgütleri ile öğrencilerin de destek verdiği KESK üyeleri, dün sabah sloganlar eşliğinde eylemlerini sürdürdü. Polis, saat 10.00da yaptığı anonsla KESKlilere dağılmaları için bir saat süre verdi. Bu sırada emekçiler çocuk gelinler, çocuk işçiler istemiyoruz; faşizme karşı omuz omuza; gerici, ırkçı eğitime hayır; direne direne kazanacağız; gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap vereceksloganları attı. KESK Genel Başkanı Lami Özgen kamuoyunun kendilerine destek vermesinin AKP hükümetini rahatsız ettiğini belirterek, eylemlerini sonlandırmayacaklarını, öğleden sonraya kadar sürdüreceklerini söyledi. KESKliler hep birlikte marşlar söyledi.

Polis şiddet için sabırsız

Polis saat 11.00de müdahaleye hazırlanırken CHP milletvekilleri Musa Çam ile Süleyman Çelebi geldi. Çelebi, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile görüştüklerini belirterek müdahale edilmemesini istedi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, 4+4+4 düzenlemesi ile Kamu Görevlileri Sendikaları Yasa Tasarısına karşı görüşlerini TBMM önünde dile getirmek istediklerini, yürüyüş için izin verilmesini istedi. Özgen, TBMM önünde yapacakları açıklamanın ardından dağılacacaklarını belirtti. Polis ise TBMMye yürüyüşe izin verilmeyeceğini bildirdi. KESK yöneticileri ile polis arasında pazarlıklar başlarken BDP milletvekilleri Demir Çelik ile Halil Aksoy da geldi. Çelik ile Aksoy polisin yanına giderek yürüyüşe izin verilmesini istedi. Bu sırada milletvekilleri ile güvenlik şube müdürü arasında sert tartışmalar yaşandı. BDPli Çelik, anayasaya dikkat çekerek yürüyüşe izin verilmesini, daha önce de TBMM önünde benzer eylemler yapıldığını söyledi.

Bu arada KESK Genel Başkanı Özgen, kendilerine Meclise yürümek için güzergâh bildirilmesini, oradan yürüyeceklerini belirtti. Emniyet yetkilileri ise Attığınız sloganlar belli, gideceksiniz Meclisi de yıkacaksınız, yakacaksınızdedi. Tartışmaların yaşandığı sırada CHP milletvekilleri Levent Gök, Kadir Gökmen Öğüt, Hüseyin Aygün ile Aytuğ Atıcı da KESKlilerin yanına geldi. Levent Gök, zorbaca, diktatörce yöntemlerle emekçilerin gösteri haklarının engellediğini belirtti. Gök ile güvenlik şube müdürü arasında da sert tartışmalar yaşandı. Şube müdürünün TBMMyi korumayacağız da nereyi koruyacağız, 5 bin, 10 bin kişiyle Meclisin önünde eylem mi yaptıracağız?sözleri üzerine Gök, Siz cumhuriyeti, Atatürkü koruyacaksınızdedi. Polislere Siz AKP hükümetini korumaya çalışıyorsunuzdiyen Gök, yürüyüşe izin verilmesini istedi.

Görüşmelerden bir sonuç elde edilemedi. Bunun üzerine KESK üyeleri 4+4+4 düzenlemesine dikkat çekmek için dörder adım atarak polis barikatına doğru yaklaşmaya başladı. Bu sırada polis aracından uyarı anonsu yapılırken, KESK üyeleri de sloganları atarak karşılık verdi.

KESK üyeleri; polis barikatına yüklenirken panzerlerden su sıkılmaya başlandı. Ardı ardına gaz bombaları atıldı. Bu sırada bazı gruplar da polise taşla karşılık verdi. Polis; grupları Demirtepe, Maltepe, Tandoğan, İzmir Caddesi yönüne doğru kovalarkenara sokaklarda çatışmalar yaşandı. Kovalamaca Sıhhıye, Cebeci yönünde de devam etti. Polis ara sokaklarda cop da kullandı. Bazı kadınların coplandıkları gözlendi. Ara sokaklara gaz bombaları atıldı.

Akşam saatlerinde de ODTÜ önünde bir basın açıklaması yapan 200 kişilik öğrenci grubu AKP İl Başkanlığına yürüyeceklerini belirtti. Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine oturma eylemi başlatan öğrencilere polis müdahale etti. Öğrenciler de ellerine geçirdikleri taşları polise fırlattı. Olay devam ederken polis, öğrencileri dağıtmak için kampusun içine kadar girdi.