AYLİN SIRIKLI -Yargıtay, suça sürüklenen çocuklar için görevlendirilen zorunlu avukatlar için ödenen avukatlık ücretinin çocuklara yargılama gideri olarak yüklenilmesine karar verilmesini Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine (AİHS) aykırı buldu.

Denizli'de açıkta bırakılmış eşya çalmaktan haklarında dava açılan 2 çocuk, Denizli Çocuk Mahkemesinde yargılandı. 

Mahkeme, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) gereğince baroya yazı yazarak yaşı küçük sanıkların savunmasını yapmak üzere zorunlu müdafii görevlendirilmesini istedi.

Yapılan yargılama sonunda mahkeme, zorunlu avukata ödenen avukatlık ücretlerinin çocuklara yargılama gideri olarak yükletilmesine karar verdi.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 13. Ceza Dairesine geldi.

Daire, yerel mahkemenin kararını oy birliğiyle bozdu.

Dairenin kararında, suçun, çocuklar tarafından işlendiğine ilişkin mahkemenin kabulünde ve nitelendirmesinde yasaya aykırılık bulunmadığı belirtildi. Ancak, yerel mahkemece avukatlık ücretlerinin dosyadaki ve UYAP sistemindeki Sosyal Güvenlik Kurumu bilgilerinden düzenli mali gelirleri bulunmadığı anlaşılan suça sürüklenen çocuklara yargılama gideri olarak yükletilmesine karar verilmesi bozma nedeni sayıldı.

Kararda, bunun AİHS'in maddi olanaklardan yoksun olanların ücretsiz avukatlık hizmetinden yararlanmasını öngören, 6/3-c maddesine aykırı davranıldığı sonucuna varıldı.

Bu bozma nedeni, yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden yerel mahkemenin hüküm fıkrasından yargılama giderlerine ilişkin bölümün çıkartılmasına karar verildi. - Ankara

Haberler