Amerikan insansız hava aracı Predatörlerin, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere’deki olaydan önce görüntü aldığını yazan Wall Stret Journal gazetesine tepki gösteren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, haberi ‘uydurma’ olarak nitelendirdi ve bunu “Seçimler öncesinde (ABD’deki) mevcut iktidarı zora düşürme gayreti” olarak değerlendirdi.

Uludere tartışmasına dün Bulgaristan’dan katılan Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

WSJ’ye tepki gösterdi

“Genelkurmay Başkanımız, kendi alanına giren konunun cevabını vermiştir. İnsansız hava araçları direkt olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin emrinde hareket ederler. Şu anda Amerika’daki seçimler sebebiyle oradaki mevcut iktidarı zora düşürme gayreti içerisinde olan bir yayın politikasını mevcut gazete kendisine gaye edinmişse onu bilemem. Ben bu haberi mevcut hükümeti bu seçimler öncesinde zora düşürme adımı olarak görüyorum. Zira Silahlı Kuvvetlerimizin de açıkladığı gibi, biz kendi insansız hava araçlarımızla hareket ederek bu adım atılmıştır. Şu anda da gerek idari, gerekse adli yargıda süreç devam etmektedir. Konuyla ilgili başka söyleyeceğimiz herhangi bir şey söz konusu değildir.”

Gül: TSK’ya güvenmemiz gerek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de ABD’ye hareketinden önce gazetecilerin konuyla ilgili soruları üzerine şöyle konuştu: “Bu konuda eğer gerek hükümetimiz, ilgili kurumlarımız, Genelkurmay Başkanlığımız bir açıklama yaptıysa, kendini bağlayacak şekilde yazılı bir açıklama yaptıysa önce hepimizin buna güvenmesi gerekir.

Asıl sorun operasyon sürecinde

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Uludere’de istihbaratın kimden geldiğinin önemli olmadığını, asıl sorunun operasyona karar verilme sürecinde olduğunu söyledi.

NTV ’de açıklamalarda bulunan Çelik, meselenin yanlış zeminde tartışıldığını belirterek, “Asıl sorun istihbaratın kimden geldiği değil, gelen istihbaratın değerlendirilerek operasyona karar verilmesi sürecidir” diye konuştu. Eski ABD Başkanı Bush döneminden bu yana Türkiye’ye anlık istihbarat desteğinin verildiğini belirten Çelik şunları söyledi: “Bu, telsiz görüşmeleri ve Predator uçaklarının tespitlerinin Türkiye’ye aktarılması şeklinde yapılmaktadır. Terörle mücadelede istihbarat paylaşımının olduğu gizlenen bir şey değildir, bunu sağır sultan bile biliyor. Türkiye’nin bilgisi dahilinde İncirlik’ten kalkan Predator uçaklarının keşif uçuşu yaptıkları ve tespitlerini bizim ilgililerimizle paylaştıklarını herkes biliyor.”