İşadamı Doğan Kasadolu ile Adalet Başmüfettişi Ahmet Aydın arasındaki "iftira" davası, Türk yargı tarihine geçecek ret ve çekilmelere sahne oldu

İşadamı Doğan Kasadolu, 2007'de Korkmaz Yiğit lehine bazı mahkemelere baskı yaptığı iddiasıyla Yiğit'in avukatı Aslı Sıdıka Aydın'ın eşi olan dönemin Adalet Başmüfettişi Ahmet Aydın hakkında Adalet Bakanlığı'na şikâyette bulundu. Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı, inceleme sonucu şikâyeti delil yersizliği gerekçesiyle soruşturmama kararı aldı. İşadamı söz konusu kararın iptali için idari yargıya başvururken, Başmüfettiş Ahmet Aydın ise savcılığa Kasadolu hakkında iftira şikâyetinde bulundu.

YARGITAY BOZDU

Savcılık, soruşturma sonucu Kasadolu hakkında iddianame düzenledi. İstanbul 31. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada işadamı Kasadolu önce 1 yıl hapse mahkûm edildi. Mahkeme, cezayı ertelemediği gibi gerekçesini de soruşturmama kararının iptali için idari yargıda dava açılmasını gösterdi. Cezayı hemen temyiz eden ve kararın hatalı olduğunu savunan Kasadolu haklı çıktı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, yerel mahkeme kararını "hak arama özgürlüğü kapsamında olduğu" gerekçesiyle bozdu. Dosya yeniden İstanbul 31. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimi Hacer Bayraktar'ın önüne geldi. Yargılama bu mahkemede devam ederken dosya, gerek hâkimin sanık işadamı tarafından reddedilmesi gerekse de hâkimin dosyadan çekilmek istemesi yönünde yapılan başvurular ile Türk yargı tarihine geçmeye aday... Çünkü dosyadaki bilgilere göre; işadamı Kasadolu, Hâkim Hacer Bayraktar'ı 5 kez reddetti. Hâkim Bayraktar ise 3 kez dosyadan çekilme kararı verdi. Fakat Ağır Ceza Mahkemeleri ret ve çekilme kararlarının tamamını reddederek zoraki bir yargılama gerçekleşmesine sebep oluyor.

YİĞİT'İN HEDEFİ OLMUŞTU

Doğan Kasadolu, Korkmaz Yiğit'in sahibi olduğu Bankekspress'in batması üzerine, tahsilat amacıyla TMSF'ye birçok istihbarat vermiş bu sebeple Yiğit'in hedefi olmuştu. Doğan Kasadolu, 2006'da gittiği restoranda Korkmaz Yiğit ve arkadaşlarının saldırısına uğradığı iddiasıyla polise başvurmuş fakat delil yetersizliği gerekçesiyle dava açılmamıştı.

http://www.sabah.com.tr/yasam/2015/11/20/zoraki-mahkeme