ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen için çalan 4+4+4 sisteminin ilk ders zili, eğitimde çok sayıda ilkin ve sonun başlangıcı oldu.

4+4+4 yeni eğitim sistemi 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen ile dün uygulanmaya başlandı. Yeni sisteme dahil edilen 1 milyon 600 bin 66-72 aylık ilkokul birinci sınıf öğrencisi de 10 Eylülde başladıkları günlük 3 saatlik uyum eğitiminin tamamlanmasının ardından okul yaşamlarına başladı. 4+4+4 zilinin çalması ile eğitim sisteminde ilklerin yaşanması ile son bulanlar ve ortaya çıkan sorunların bazıları:

Ortaokullar yeniden devrede: 8 yıllık kesintisiz eğitim ile ilköğretim kapsamına alınan ortaokul kavramı yeniden gün yüzüne çıktı. Ancak ortaokulların yeniden eğitime başlaması ve bağımsız kurumlar olarak hizmet vermesi kararı, hangi okulun ilkokul, hangisinin ortaokul, hangisinin ise ilkokul ve ortakokul olarak belirlendiği karışıklığına yol açtı. Çok sayıda öğrenci, sistem tarafından evinden uzak okullara kaydettirildi. Velilerin eğitim masraflarına bir de servis kalemi eklendi. Okullarda yaşanan dönüşüm, çok sayıda öğretmenin de görev yerinin değişmesi anlamına geldi. 68 bin öğretmen norm fazlası statüsünde açıkta kaldı.

Kalabalık sınıflar: İlköğretim okullarının ilkokul, ortaokul ve ilkokul-ortaokul birlikte düzenlenmesi öğrencilerin okudukları okulların değişmesine yol açtı. Okulların vereceği eğitimin değişmesi Ankarada bile kalabalık sınıf manzaralarının görülmesine yol açtı. Yenimahallede 60, Çankayada 50 öğrencilik sınıflar dün ders başı yaptı. Ayrıca İstanbulda çoğu okulda sınıf mevcutlarının 50nin üzerinde olduğunu açıklandı.

15 yıl sonra İHO: 1997’de kapanan imam hatip liselerinin orta kısmı, 15 yıl sonra bugün, bağımsız kurumlar olarak yeniden açıldı. İl milli eğitim müdürlüklerinin yaptığı ilk çalışmalara göre temel öğretim ortaokulu olarak belirlenen kurumların bazıları son dakikada İHOya dönüştürülünce, 627 olarak bilinen İHO sayısının da 1024 olduğu ortaya çıktı. Buna göre ortaokul olması planlanan okulların iki ya da üç sınıfı imam hatip ortaokulu öğrencilerine ayrılarak, tabelaları İHO olarak değiştirildi. Bazı İHOlar sadece kızlar veya erkekler için kayıt aldı, bazılarında ise kız ve erkek öğrencilerin sınıfları ayrıldı.

Seçmeli din dersleri: 4+4+4 yasası ortaokul ve lise müfredatına çok sayıda seçmeli ders ekleyedi. İlk kez bir eğitim yasasında 3 din içerikli dersin adı belirlendi ve uygulamaya konuldu. İçinde Zikir kavramının öğretilmesi, iffetin toplumsal faydaları, cin ve şeytanın özellikleri, yaratılış teorisigibi çok tartışılan unsurların olduğu Kuranıkerim, Hz. Peygamberin hayatı ve temel dini bilgiler seçmeli dersleri eğitim sistemine girdi.

Türban ortaokulda: Bu seçmeli derslerin yanına Arapça seçmeli dersi ile zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi de eklenince bir ortaokul öğrencisi isterse haftada 10 saat dini içerikli ders alabiliyor. İsteyen kız öğrenciler sadece bu derslerde türban takabilecek.

Erdoğanın mesajı kısmen dağıtıldı: Yaklaşık 16 milyon öğrenciye 518 çeşit toplam 187 milyon ders kitabı ücretsiz dağıtıldı. Ders kitapları torbalarında Başbakan Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçerin resimlerinin ve mesajlarının yer aldığı broşürler de yer aldı. Bu broşürler bazı okullardaki torbalarda ise yer almadı.