Balıkesir Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Gurubu Başkanı Mehmet Semerci, yağlık zeytinin üreticiden depar belgesi kilo fiyatının 3,3 liralık bulunduğunu ve zeytinyağının küresel litresinin 21 liraya dayandığını belirterek, 'İki mevsim öncesine uyarınca zeytinin kilosu yüzdelik 120 artarken, antagonist yüzdelik 250 yükseldi' dedi.

Semerci, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, zeytin ile antagonist arasındaki paha farkına, müşterek kilo zeytinden müşterek litre yağ üretiliyormuş üzere bakılmaması icap ettiğini söyledi.

'En doğurgan müşterek zamanlar güçlü 5-6 kilo zeytinden 1 litre yağ elde ediliyor' diyen Semerci, akıbet biraz senedir zeytin ve yağında ağırbaşlı paha artışları yaşandığına dikkati çekti.

Semerci, laflarını şu şekilde sürdürdü:

'2 sene esbak 2013-2014 sezonunda sızdırılmış yağın küresel litresi 6 lira, emir bezi zeytinin üreticiden depar belgesi kilo fiyatı ise 1,5 liraya vasıl ücretlerden satıldı. Geçen mevsim ise sızdırılmış yağın küresel litresi 12, emir bezi zeytinin kilosu da 2,5 liraya derece çıktı. Şu anda zeytinin kilosu 3,3 liralık oldu, zeytinyağının küresel litresi 21 liraya dayandı. İki mevsim öncesine uyarınca zeytinin kilosu yüzdelik 120 artarken, antagonist yüzdelik 250 yükseldi.'

'Güzel müşterek zeytin sezonu'

Semerci, Edremit Körfezi'nde iyi müşterek zeytin sezonunun sonuna gelindiğini dile getirdi.

Bugünlerde ise 3,3 liraya çiftçiden tahsil edilen emir bezi zeytinin fakat 6-7 kilogramından müşterek litre zeytinyağı çıktığını özetleyen Demirci, 'Zeytinyağı fiyatlarının bu sene efdal bulunduğu söyleniyor. Hakikaten zeytinyağı sektöründe bizim başlangıç aktörümüz vardır: Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği. Bu sene başında, güzeşte yıldan az olabileceği düşüncesince zeytinyağında evren piyasalarının üstünde paha açıkladı. Bu da üreticide idrak yanlışı oluşturdu ve müstahsil öz yağının müstahsilin elinden 25-30 liralık üzere fiyatlara satılabileceğini düşündü' dedi.

Semerci, bu sene 130-140 bin titrem açıklayan rekoltenin henüz müşterek tomar bulunduğunu öngörerek, çabucak Edremit Körfezi'nde güçlü amut üstündeki sezinleme tahmininin aşırı üstünde zeytin toplandığını söyledi.

Zeytin sezonu geçmiş başladığında fiyatların efdal açıklandığını vurgulayan Diker, 'Çünkü geçmiş zeytinden elde edilmiş yağların kâr aroması ve nefaseti henüz değişik ve koyu olur. Ancak mevsim sonuna akıllıcasına ise zeytin hususi durumunu yitirip hamız kıymeti yükseldiği düşüncesince fiyatı haliyle düşer' niteleyerek konuştu.

Diker, zeytinyağının fiyatının artmasının ise ürünün azlığından kaynaklandığına dikkati çekerek, 'Fiyatlar geçmiş eş bu sene asıl kıymetini buldu. Üretici bu sene levent boylu aradan sonradan geçmiş eş mülk kazandı' dedi.

Kaynak: AA