İstanbul Adliyesi Başsavcıvekili Zekeriya Öz, basında çıkan haberlerle toplum önünde küçük düşürülmeye çalışıldığını, kişilik haklarına saldırı yapıldığını belirtti. Bugün bir gazetede hakkında çıkan iddialara ilişkin bir düzeltme metni yayınlayan Savcı Öz, Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir’in Başbakan’a bilgi verdiğini ve hakkındaki iddiaların kasıtlı olarak yapıldığını anlattı. Edinilen bilgilere göre de, Savcı Öz, kaçak inşaata engel olunmasının önüne geçilmesi için değil, rüşvetle iş yapılmasının önüne geçmek için Fatih Belediye ile görüştü.

YALAN VE İFTİRA

Star Gazetesi’nde bugün savcı Zekeriya Öz’ün iş takibi yaptığını anlatan bir haberi manşetine taşıdı. ‘Zekeriya iş peşinde’ başlığı ile çıkan haberde, Öz’ün Fatih’teki bir otelin kaçak inşaatı konusunda engel çıkarılmaması için Fatih Belediye Başkanı’na baskı yaptığı iddia edilmişti.  Öz bu iddianın ardından yazdığı düzeltme metnini noterden onaylattı. Metinde şu ifadeler yer aldı:

“Haberlerin tamamı yalan ve iftiradır. Şahsımın ne yargı içinde ne de yargı dışında hiçbir yapılanma ile ilgi ve alakası yoktur. Kesinlikle hiç bir iş takibi yapmadım. Belediye Başkanı ile zaman zaman görüştüğüm doğrudur. Ancak kendisinden hiç bir zaman yasadışı ve illegal bir şey istemedim. Bunu kendisi de pekala bilmektedir. Belediye Başkanı ile alakalı hakkında soruşturma yapılıp gözaltına alınınca yakın çevresine ve bu haberi basında söyleyen Sayın Başbakan’a du bu şekilde anlatıp hakkındaki soruşturma ve iddiaların kasıtlı olduğu imajını oluşturmamaya çalıştığı kanaatindeyim.”

KÜÇÜK DÜŞÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYORUM

Savcı Öz, iddialara ilişkin ayrıntıları tek tek yanıtladığı düzeltme yazısında, “Kamuoyuna aksetmiş soruşturmalar üzerinden tartışmaların yürütüldüğü bu dönemde gerçek dışı iddialar üzerinden şahsımın bu tartışmalar içerisine çekilmeye ve soruşturmaların bir kısmı medya tarafından yanlış yönlendirmeye çalışıldığı gözlenmektedir” ifadesi yer aldı. Öz, kendisinin toplum önünde küçük düşürülmeye çalışıldığını ve kişilik haklarına saldırır yapıldığı da savundu.

ERDOĞAN'A 'İŞ TAKİBİ' YANITI

İddialara göre. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın dünkü mitingde söylediği “Bir savcı iş takibi yapıyor” ifadelerinin ardında şu gerçekler var: 
“Fatih Belediyesi alanına giren bir bölgede, alkolsüz bir şekilde işlettiği oteli tadilat yaptırmak isteyen bir işadamı Belediye ile görüştü. Projesini sundu. Belediye ise işadamından yüklü miktarda rüşvet talep etti. Bunun üzerine işadamı Savcı Zekeriya Öz’e giderek, kendisinden rüşvet talep edildiğini aktardı. Savcı Öz, iddialarla ilgili işadamından gerekli suç duyurusunda bulunmasını istedi. Durum konusunda Fatih Belediyesi’nden bir isme ulaşan Öz, olayla ilgili bilgi aldı. İşadamı otel inşaatına olur almak için yeniden Fatih Belediyesi ile görüştü, otelin yapımı konusunda anlaşmaya varıldı. Aynı dönemde söz konusu işadamı, rüşvet vermek yerine Fatih Belediyesi’nce düzenlenen iftar çadırlarında 550 bin liralık yardımda bulundu. İftar Verdi. Bi caminin mimberi için de yaklaşık 300 bin liralık yardım parası ödedi. İşadamının rüşvet iddiasıyla ilgili bilgilerin adliyeye de yansıtıldığı öğrenildi.”

Alınan bilgilere göre, 17 Aralık’ta başlatılan operasyonda sorgulanan Belediye Başkanı Demir savcılık sorgusunda bu olaylara dair bir şikâyette bulunmadı. Demir’in ifadesinde Savcı Öz veya diğer iddialara ilişkin hiçbir beyanı olmadığı gibi bununla ilgili suç duyurusunda da bulunmadığı belirtildi.

Radikal  SERKAN OCAK