BAKÜ - Ruslan Rehimov

Azerbaycanlı koleksiyoncu Ramiz Aliyev'in, binin üzerinde farklı türdeki saatten oluşan koleksiyonu görenleri hayran bırakıyor.

Bakü'ye bağlı Maştağa köyünde yaşayan 64 yaşındaki Aliyev'in evindeki saat koleksiyonu müzeyi andırıyor. Babasının saat tamircisi olması dolayısıyla saatlere ilgi duymaya başlayan Aliyev'in tutkusu, binden fazla saatin bulunduğu rengarenk koleksiyona dönüşmüş durumda.

Aliyev'in koleksiyonunda 1800'lü yıllardan kalma ve tarihi özellikler taşıyan saatler de bulunuyor. Koleksiyonda masa, duvar, cep ve fanuslu saatler dikkat çekiyor.

Bir santimetreden iki metreye kadar farklı ebatlarda saatlerin yer aldığı koleksiyonun bulunduğu oda, her saat başı saatlerin çıkardığı seslerle yankılanıyor. Evde bulunduğu zamanın çoğunu bu odada geçiren Aliyev, bozulan saatlerin tamir ve restorasyonunu kendi yapıyor. Aliyev'in gözü gibi sakındığı koleksiyonunu, bu evde yaşadığı için şimdilik sadece akrabaları ve misafirleri görebiliyor.

Saatlerin bulunduğu odasının kapılarını AA muhabirlerine açan Aliyev, Almanya, Fransa, İsviçre, Rusya, Japonya, ABD ve başka ülkelerde üretilen farklı tür ve özelliklerdeki saatlere sahip olduğunu söyledi.

Yeni yapılanların yanı sıra iki asırlık saatlerinin de olduğunu belirten Aliyev, "Her saatin kendine has farklı sesi var. Tarihi saatin sesini dinlediğimde geçmişe dönüyorum. Çağdaş saatin sesini duyunca bugünü düşünüyorum. Her saatin sesi kendi zamanının sesini anımsatıyor. Tüm saatlerin mekanizmalarını tek tek biliyorum. Koleksiyonum, gelecek nesillere benden hatıra kalacak." diye konuştu.

"Zamanı biriktiren koleksiyoncu" Aliyev, koleksiyonunu daha da büyütmeyi ve gerçek bir müzeye dönüştürmeyi hedefliyor.

Kaynak: AA