KOCAELİ

Gebze Ticaret Odası (GTO) tarafından Çayırova ilçesinde bir otelde düzenlenen "İhracatın Yeni Yıldızları" ödül töreninde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ekonomide bazen sadece rakamlara bakıldığını ama rakamların ötesinde çok başka kriterlerin de dikkate alınması gerektiğini, bunların en önemlisinin o rakamların arkasındaki insan gücü, girişimci ruhu ve bu ruhu meydana getiren organizasyonlar olduğunu söyledi.

Tüfenkci, Türkiye'nin iktisadi hayattaki başarısının öncelikli olarak reel sektörün başarısı olduğunu dile getirerek, hükümet olarak 2023 hedeflerini belirlerken Türk girişimcisine, sanayicisine ve iş adamlarına güvendiklerini ifade etti.

Yıllarca terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da büyüme rakamlarını 15 Temmuz'daki darbe girişimine kadar 27 çeyrek boyunca kesintisiz olarak yükselttiklerini, Türkiye ekonomisinin yüzde 5 ortalamanın daha üzerindeki rakamlarla büyüdüğünü ve dünyadaki ekonomi uzmanlarını şaşırttığını kaydeden Tüfenkci, dünya ticaretinin yavaşladığı, düşen enerji fiyatları nedeniyle önemli pazarların alım gücününün azaldığı bir ortamda, hain darbe girişimi ve ülkenin etrafındaki birtakım sıkıntılara rağmen ülke ekonomisinin 2016 yılında 2,9 oranında büyüdüğünü ve 2017'ye de yüzde 5 büyüyerek güçlü bir başlangıç yaptığını belirtti.

Tüfenkci, "İkinci çeyrekte de bunun üzerinde büyüyeceğiz. Buradan açıkça söylüyorum, üçüncü çeyrekte baz etkisiyle de yüzde 7'lere yaklaşan bir büyümeyi inşallah Türkiye olarak yakalayacağız ve yıl sonu ortalamasında da orta vadeli programda öngördüğümüz 4,4'ün üzerinde büyüme oranını yakalayacağız." dedi.

Muhabir: Kadir Yıldız,Şahin Oktay

Kaynak: AA