ODTÜ’de ‘Başkaldırıyoruz’ eylemine katılarak AKP’ye yürümek isteyen 117 öğrenci hakkında dava açıldı

Öğrencilere 10 yıl hapis istendi

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Orta Doğu Teknik Üniversitesinde (ODTÜ) toplanarak AKPye yürümek isteyen ve polisin tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederek durdurduğu öğrencilerden 117si hakkında 10 yıl 6 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Nadi Türkaslan tarafından açılan davanın iddianamesinde, 5 Ocak 2011 tarihinde, çeşitli üniversitelere mensup öğrencilerin, ODTÜ yerleşkesinde A-1 kapısı önünde toplandıkları anımsatıldı. Aralarında hakkında dava açılan kişilerin de bulunduğu 400 kişilik topluluğun buradan AKP Genel Merkezi önüne yürüyecekleri yönünde konuşmalar yapıldığı, bunun üzerine güvenlik güçlerince, böyle bir yürüyüşe izin verilmeyeceği söylenerek, giriş kapısı önünde barikat oluşturulduğu anımsatılan iddianamede, bunun ardından şüphelilerin etraftan topladıkları taşları güvenlik güçlerine doğru attıkları öne sürüldü. Güvenlik güçlerince topluluğa dağılmaları yönünde ve duyulacak biçimde birkaç kez uyarıda bulunulduğu savunulan iddianamede, şüphelilerin başlangıçtan itibaren topluluğun içinde yer aldıkları, topluluğu yönlendirici ve güvenlik güçlerini tahrik edici tavırlarda bulundukları kaydedildi.

İddianamede, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Hakkındaki Yasaya göre toplantı düzenlenmesi için önceden izin alınmasına gerek bulunmadığı, ancak önceden toplantı için bildirimde bulunulması gerektiği belirtilerek, bu hakkın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve anayasada korunan ifade özgürlüğü olduğu anımsatıldı.

Söz konusu olayda şüphelilerin toplantı düzenlemek için adli makamlara başvurularının bulunmadığı, bu haliyle bunun yasaya aykırı toplantı olduğu öne sürülen iddianamede, bununla birlikte uygulamada bildirimde bulunulmadan yapılan toplantılarda dahi toplantının içeriğinin suç oluşturmaması durumunda topluluğa görüşlerini ifade etmede tolerans gösterildiği ve dağılmaları yönünde uyarıda bulunulmadığı belirtildi.

‘Başından beri yasaya aykırı’

Ancak soruşturma konusu olayda topluluğun başlangıçtan itibaren saldırgan tavır içinde olduğu, bu nedenle toplantının başından itibaren yasaya aykırı toplantı halinde olduğu savunulan iddianamede, bu durumda 2911 sayılı yasada dağılma uyarısı yapılmasına dahi gerek bulunulmadığı, buna rağmen güvenlik güçlerince topluluğa dağılmaları için ve duyulacak biçimde defalarca uyarıda bulunulduğu aktarıldı. Ancak topluluğun dağılmadığı gibi, kendisini dağıtmak isteyen güvenlik güçlerine karşı zor kullandığı ileri sürülen iddianamede, bu durumda artık AİHS, anayasa ve 2911 sayılı yasa ile sağlanan ve güvence altına alınan toplantı oluşturmak/ifade özgürlüğünü kullanmak hakkından söz edilemeyeceği öne sürüldü.

‘Sabıkası var’ gerekçesi

Eylemin yasa ile korunan toplantı yapmak hakkının dışına çıkarak suç oluşturduğu ifade edilen iddianamede, bir kısım şüphelilerin daha önce aynı suçtan sabıkalarının bulunduğu, yine bir kısım şüpheliler hakkında verilmiş hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararlarının bulunduğuna dikkat çekildi.

Davanın iddianamesinde, üniversite öğrencisi 117 kişinin, mala zarar vermekile izinsiz toplantı ve gösteri yürüyüşünün dağıtılması sırasında kamu görevlisine direnmeksuçlarından 1 yıl 9 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Ankara 24. Asliye Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin kabul edildiği ve söz konusu kişilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.