Medikal firması sahibi Mustafa Yakar, yıllarca yanık ve ödemli hastalar için yurtdışından beden ölçülerine göre getirilen özel elbiseleri sattı. Hem elbisenin fiyatının pahalı olması hem de Türkiye'ye gelme süresinin uzunluğu nedeniyle hastaların tedavisinin gecikmesini dikkate alan Yakar, aynı elbiseyi yerli malzeme kullanarak 3'te bir fiyatına üretmeyi başardı. Yakar, "Bu elbise daha çok Almanya, ABD, İspanya, Fransa ve Avusturya menşeli firmalar tarafından üretiliyor. Ülkemizde bu ülkelere göre daha fazla yanık vakıalarının gerçekleştiğini öğrendim. Ayrıca, son dönemde Ortadoğu'da devam eden şiddet olayları nedeniyle, bu ülkelerdeki yanık vakıalarının tedavi için ülkemizi tercih ettiğini de biliyorum. 3 yıl üzerinde çalıştıktan ve tetkik ettikten sonra da bu ürünü üretmeye karar verdim." diye konuştu. 

Mustafa Yakar, yanık elbiselerinde özel ve likralı ipler kullanıldığını hatırlatarak, Türkiye'deki tekstil fabrikalarının çoğunun terletmeyen, antibakteriyel ve konforlu iplikler ürettiğinin bilindiğini vurgulayarak, "Yanık elbisesi üretimine başlamamda bu faktörün tetikleyici etkisi oldu. Yanık ve ödem elbiseleri sipariş üzerine yapılıyor. İthal olduğu için bu giysiler en kısa 1 aydan önce gelmiyor. Bu süre zarfında yanık vakıalarının ciltleri bozuluyor, ödemli hastaların masajla indirilmiş ödemleri yeniden oluşuyor. Elbiseleri, üniversitelerin tekstil ve tıp bölümlerinin de görüşlerini alarak geliştirdik. Ürünümüze Avrupa'da yanık elbisesi üreten firmaların ürettiklerinden daha yeni özellikler eklemeyi de düşünüyoruz." 

Yakar, ithal bir ürünün fiyatına göre, kendi üretimlerinin çok ekonomik olduğunu anlatarak, şunları kaydetti: "Hastalar artık Türkiye'deki üretimle, gümrük ve nakliye ücretinden kurtulacak. Zaman sorunu da ortadan kalkıyor. Çünkü sipariş edilen ürünü bir haftada teslim ediyoruz. 2 bin lira olan ithal yanık elbisesinin fiyatını 600 liraya düşürdük. Önce kendi yaralarımızı sarmak istiyoruz. Daha sonra Türk cumhuriyetleri, Afrika ile Ortadoğu pazarına açılmayı istiyoruz."



CİHAN