ADANA

Adana'nın Aladağ ilçesinde özel öğrenci yurdundaki yangına ilişkin soruşturma kapsamında savcılık, Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünden yangına müdahale detayları ve ekiplerin donanımıyla ilgili bilgi talep etti.

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosunca Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesine gönderilen yazıda, 29 Kasım'da 19.00 sıralarında çıkan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği, 24 kişinin yaralandığı yangınla ilgili İtfaiye Müdürlüğünden gerekli tespit ve araştırmalar yapılarak evrak hazırlanması istendi.

Yazıda, yangına Aladağ ve Adana itfaiye müdürlükleri tarafından saat kaçta, kaç kişilik ekiplerle müdahale edildiği, itfaiye ekiplerinin gaz maskesi, yangın merdiveni, branda, sepetli merdiven şeklindeki müdahale araçlarının olup olmadığı soruldu.

Yangına müdahale sırasında, neden olayın başında 3. kata herhangi bir müdahalede bulunulmadığına yönelik bilgi istenilen yazıda, yangına müdahalede bulunanların ve yangına müdahale eden ekiplerden sorumlu olan kişilerin tespit edilerek liste halinde düzenlenip hazırlanacak evrakın Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesi talimatı yer aldı.

Yazıda, Belediye İtfaiye Yönetmeliğinin, itfaiye hizmetleriyle ilgili halkı, kurum ve kuruşları bilgilendirmek, alınacak önlemler konusunda eğitmek ve tatbikatlar yapmak, bina donanımlarının itfaiye standartlarına uygunluğunu denetlemek ve yeterlilik belgesi vermek, iş yeri, eğlence yeri, fabrika ve sanayi kuruluşlarının yangına karşı önlemler yönünden denetlemek gibi maddelerine atıfta bulunularak, bunlarla ilgili herhangi çalışma veya işlem yapılıp yapılmadığının araştırılması istendi.

İtfaiye araçlarının geçişi güvenlik kamerasında

Yangının çıktığı yurda yaklaşık 500 metre uzaklıktaki bir iş yerinin güvenlik kamerasına, 29 Kasım günü itfaiye araçlarının yangın mahalline hareket edişi yansıdı.

Saati 1 saat geride olan güvenlik kamerası kayıtlarına göre, ilk itfaiye aracının iş yeri önünden 18.24'te (19.24) geçtiği görülüyor.

İkinci aracın 18.27'de (19.27) güvenlik kamerasının görüş açısındaki su dolum vanası önünde beklediği ve 18.34'te (19.34) buradan hareket ettiği görüntülerde yer alıyor.

Aladağ'da özel öğrenci yurdundaki yangından yaralı kurtulan ve savcılıkta olayla ilgili bilgi veren çocuklardan bazıları, yangının saat 19.15'te çıktığını belirtmişti. Adana Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğünün olay yeri inceleme raporunda ise beyana göre, olayın (yangın neticesi ölüm) saat 19.20 sıralarında olduğu bilgisi yer almıştı.

Muhabir: Abdullah Özkul, İbrahim Erikan

Kaynak: AA