AKP Milletvekili Burhan Kuzu’ya yumurta atan ve protesto eylemi gerçekleştiren 13 üniversite öğrencisi hakkında, 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Öğrenciler, “kamu görevlisine göre- vinden dolayı hakaret etmek” ve “kamu görevlisine görevini yaptırmamak amacıyla cebir kullanmakla” suçlandı. İddianamede, yumurta ve ayakkabı atma eyleminin “küçük düşürücü” nitelik arz ettiği kaydedildi.

Cezaya kılıf bulundu

Kuzu’yu protesto eden öğrencilere ‘kamu görevlisine cebir kullanmak’ suçundan 4 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzuya, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde katıldığı etkinlikte yumurta atan ve protesto eylemi gerçekleştiren 13 üniversite öğrencisi hakkında, 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Öğrenciler, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret etmek ve kamu görevlisine görevini yaptırmamak amacıyla cebir kullanmakla suçlandı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral tarafından açılan davanın iddianamesinde, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde 8 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilen Türkiyede Anayasa Sorunuisimli konferansa, Kuzunun da katıldığı anımsatıldı. Konferansın ilk konuşmacısı CHP Milletvekili Süheyl Batumun anlatımlarının ıslık ve sloganlarla devam ederek sona ermesini takiben, Kuzunun kürsüye çıktığı anımsatılan iddianamede, salonda bulunan kişilerce Kolektif Yumurta Şenliğine Hoş Geldinizve Hesap Soracağız-Öğrenci Kolektifiyazılı pankartlar ile İstanbulda darp edildiği belirtilen bir kişinin resminin bulunduğu dövizler açıldığı, çeşitli sloganlar atıldığı ve Kuzu hedef alınmak suretiyle yoğun şekilde yumurta, pet şişe, konfeti ve ayakkabı atılmaya başlandığı belirtildi. İddianamede şemsiyeler açılsa da yumurtaların Kuzuya isabet ettiği kaydedildi.

Öğrencilerden biri tarafından güvenlik görevlilerine koltuk atıldığı, başka bir öğrenci tarafından hakarette bulunulduğu, bir başkasının ise sivil güvenlik görevlisinin boğazını sıktığı ifade edilen iddianamede, yumurta ve ayakkabı atılmasının küçük düşürücü nitelik arz ettiği ve söz konusu eylemin hakaret kapsamında değerlendirildiği kaydedildi. İddianamede, üniversite öğrencilerinden 10unun, Türk Ceza Yasasının (TCY) 125/1-3a-4. maddeleri gereğince, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret iddiasından, 1 yıl 2 aydan - 2 yıl 4 aya kadar hapisle, 3ünün ise TCKnin 265/1-3. maddeleri uyarınca, kamu görevlisine görevini yaptırmamak amacıyla cebir kullanmak gerekçesiyle, 8 aydan 4 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.