Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Yargıtay Başkanı Ali Alkan ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil'i kabulünde yüksek yargının iç işleyişini ilgilendiren düzenlemelerin gündeme geldiği öğrenildi. 

Yargı Hizmetleriyle İlgili Olarak Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı dün Meclis Adalet Komisyonu'nda kabul edilmişti. Komisyonundaki görüşmeler sırasında, Yargıtay ve Danıştay yetkileri düzenlemeye yönelik eleştirilerde bulunmuştu. Yüksek yargı kurumlarının iç işleyişi konusunda Yargıtay ve Danıştay'dan görüş sorulmadan milletvekillerinin önergeleri ile değişiklikler yapılması rahatsızlık yaratmıştı. Başbakan Erdoğan'ın Alkan ile Erbil'i kabulünde de düzenlemenin gündeme geldiği öğrenildi. 

Düzenlemeyle Yargıtay Başkanlar Kurulu, hukuk ve ceza daireleri arasındaki görev ve iş bölümü uyuşmazlıklarını kesin karara bağlamak, bir dairenin, fiili veya hukuki imkansızlık sebebiyle görevine giren işe bakamaması halinde başka daireyi görevlendirmek; Birinci Başkanlık Kurulu, Yüksek Disiplin Kurulu ile Yönetim Kurulu kararlarına yapılan itirazları kesin olarak karara bağlamak; zorunlu hallerde daire başkan ve üyelerin dairelerini değiştirmekle görevli olacak. Tasarı ile Danıştay Başkanlar Kurulu ise zorunlu hallerde daire başkanı ve üyelerin dairelerini değiştirmek, daireler arasındaki görev uyuşmazlıklarını karara bağlamak, ayrı yargı çevrelerindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında görev ve yetkiye ilişkin uyuşmazlıklarda ve bağlantılı davalarda merci tayinini yapmakla görevli olacak.

ANKA