Sosyal Güvenlik Kurumu, Zorunlu Genel Sağlık Sigortası uygulamasında sadece ön lisans ve lisansa devam edenleri öğrenci sayıyor. Yüksek lisans ve doktora öğrencilerini, öğrenci saymayıp kendilerinden Genel Sağlık Sigortası Primi istemektedir 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, ana-babalar çocuklarına öncelikle 18 yaşına kadar SGK üzerinden sağlık yardımı aldırabilirler. 18 yaşından sonra ise lise veya dengi okul öğrencisi iseler bu süre 20 yaşına, yüksek öğrenim görmesi halinde ise 25 yaşına kadar evli olmayan çocuklarına baktırabilirler. 

TIP ÖĞRENCİLERİNE NE YAPACAKLAR? 
25 yaşından sonra ise öğrenci de olsa baktıramazlar. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu (YÖK) ise ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora öğrencilerinin hepsini yükseköğrenim öğrencisi saymaktadır ve tanımlamaktadır. Ancak, SGK ne hikmetse hangi yasaya veya mevzuata dayandığı belli olmayan bir şekilde sizleri öğrenci saymamaktadır. SGK’nın sizlere yaptığı uygulama tamamen yasadışıdır ve sadece sizlerden para almak içindir. Tıp fakülteleri 6 yıllık eğitim verirler ve bunun 4 yılı lisans, son iki yılı da yüksek lisans eğitimidir. SGK yaptığı yasadışı uygulama gereğince tıp fakültesinde öğrenci olanları daha öğrenciliği devam ederken son 2 yıllarını SGK kapsamı dışına çıkarması gerekecektir ama ne hikmetse bu tür bir uygulamaya daha gitmedi. SGK’nın yasadışı bir şekilde sizin gibi yüksek lisans ve doktora öğrencilerini, öğrenci saymayıp sizlere Genel Sağlık Sigortası primi çıkarmasını engellemenin tek yolu dava açmanızdır. SGK’yı dava ederek bu borçtan kurtulabilir hatta siz önderlik ederseniz tüm yüksek lisans ve doktora öğrencilerini de GSS prim borcundan kurtarabilirsiniz.