Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, YPG'nin Suriye'deki sonuncu hedefinin DAEŞ'e erinç uğraş kisvesiyle kontrolü altındaki toprakları bollatmak bulunduğunu belirtti.

Kalın, 'Daily Sabah' gazetesi düşüncesince kaleme almış bulunduğu 'Türkiye, Suriye'de Terörün Her Türlüsüne Karşı' başlıklı yazısında, Suriye'de çatışmaların sonlandırılmasına değgin Münih'te varılan anlaşmanın tün ½ si yürürlüğe girmesinin arkası sıra Suriye'de kâffesi dikkatlerin sahada neler olacağına çevrileceğine ayraç etti.

Suriye'de harp bitmeme ettikçe asayiş endişelerinin de arttığını, DAEŞ karşıtı koalisyonun müşterek üyesi yerine Türkiye'nin bu örgüte erinç tahsil edilen önlemleri desteklediğini anlatım fail Kalın, Suriye'deki savaşın bundan sonra DAEŞ'i bulunmayan etmenin ilerisine gittiğini, Türkiye'nin lodos sınırında şişman müşterek asayiş riskine dönüştüğünü vurguladı.

Kalın, sonuç haftalarda yaşanmış bulunan dü gelişimin Ankara'nın yıldırı örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin askeri kanadı YPG ile alakalı endişelerini tetiklediğini, bunların ilkinin YPG'nin Afrin'in doğusuna devrolmak neredeyse Azez, Tel Rifat, İdlib ve Halep bölgelerinde mutedil mukabil gruplara saldırması bulunduğunu kaydetti.

Bunun, Afrin ile Fırat Nehri'nin doğusundaki toprakları ele nakil planının müşterek parçası kabil göründüğünün altını çizen Kalın, 'YPG'nin sonuncu maksadı DAEŞ'e erinç uğraş ismi altında kontrolündeki toprakları genişletmektir. YPG bunu deminden Rus iklim saldırılarının ve Beşşar Esed diyetinin dört dörtlük desteğini alarak yapıyor. Bu, Rusya ve Esed diyetine iane ederken Suriye'deki mukabil grupları zayıflatıyor' değerlendirmesinde bulundu.

'Esed'in Kürtlere erinç muamelesinde babasının izinden gidiyor'

'Türkiye'nin erinç çıkmış bulunduğu şey, PKK'nın ABD, Rusya ve Esed diyetinden almış bulunduğu destekle Suriye'nin kuzeyinde şu an hazırlamaya çalışmış bulunduğu kabil politik müşterek bina ve yıldırı devleti oluşturmasıdır' ifadesini kullanan Kalın, bunun, Suriyeli Kürtlerin haklarını defans iddiasıyla ilgisinin bulunmadığını, bilakis Türkiye'nin Suriye'de olsun Irak'ta olsun Kürtlerin haklarını desteklediğini vurguladı.

Suriye Kürtlerinin haklarını önceki yerine gündeme getiren bireyin Cumhurbaşkanı Erdoğan bulunduğunu hatırlatan Kalın, DAEŞ 2014'te Kobani'ye saldırdığında kısaca 200 bin insana kapılarını açan ülkenin de Türkiye bulunduğunu anımsattı.

'Suriye'de bulunan obje PKK'nın Suriye uzantısının ülkenin kuzeyinde Kürtlerin olmadığı yerlere akıllıcasına genişlemesidir. PYD ve YPG insanoğlu hakları ihlalleriyle tanınan, Uluslararası Af Örgütü'nün ‘köyleri ağız ağıza yakıp yıkarak anlaşılan harp suçu işlediler' söylediği müşterek örgüttür. YPG'yi, Amerika DAEŞ'e karşı, Rusya Esed rejimini desteklemede, Esed de rejimin devamını sağlamada ve Türkiye'ye erinç kullanıyor' değerlendirmesini önleyen Kalın, Esed'in Kürtlere erinç muamelesinde babası Hafız Esed'in izinden gittiğini belirtti.

Baba Esed'in Türkiye'ye erinç kıymetlendirmek düşüncesince 1980'lerde PKK'nın ve Öcalan'ın Suriye'ye girmesine müsaade verdiğini, amaçlarına misyon etmediğinde ise PKK'yı topraklarından çıkardığını hatırlatan Kalın, Beşşar Esed'in Suriye Kürtlerine erinç gadir ve baskının müşterek sene öncesine derece sürdüğüne ayraç etti.

Yazısında, 'Esed, deminden ise PYD ve YPG ile yarar birlikteliği içre bulunduğu düşüncesince Kürtleri yanına çekmeye çalışıyor. PYD ve YPG, cani Esed diyetiyle uyuşma ederek Suriye Kürtlerine en şişman kötülüğü yapıyor' ifadesine toprak verici Kalın, PYD ve YPG ile Suriye Kürtleri arasındaki ayrımın açık açık gözetilmesi ve Suriye Kürtlerine erinç adavet beslenmemesi icap ettiğini vurguladı.Muhabir: Ayşe Aktaş

Kaynak: AA