Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,17 ilde başlattıkları yöresel mimari özelliklerine akla yatkın konut projelerinin tamamı illeri kapsaması düşüncesince düzentileme yapacaklarını bildirdi.

Bakan Sarı, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, rustik bölgede evcil malzemenin teşviki ile mahallî mimarlık dokunun gözetilmesine yönelik, diyar genelinde çalışmaların başlatıldığını söyledi.

Yerel gereç ile içi günün teknolojisine akla yatkın dışı mahallî bulunan mimarlık binalar nesir edileceğini tamlayan Sarı şunları söyledi:

'Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzce ilk meydan emek vermesi yürütüyoruz. Sahadaki o yörenin bulunan başmaklık mimarisini koruyarak dünkü planlar geliştiriyoruz. Farklı yerlerde birlikte katlı, dü kıvrık rustik bölgede kullanılmak kabil planlar ürettik. Buna göre, Karabük, Rize ve Amasya'da 15 tip, Trabzon, Edirne, Balıkesir, Bursa ve Şanlıurfa'da 12 tip, Erzurum, Kayseri ve Denizli'de 6 tip, Muğla, Uşak, Kars, Iğdır, Niğde ve Nevşehir'de 3 insan kazanmak kabil mahallî mimarlık niteliklerini yansıtan 141 insan hane projesi elde ika emekleri tamamlandı.'

'Yüksek binaların yer dokusunu bozmaması sağlanacak'

Söz konusu illerdeki belediyelerden de planların arzu edildiğini anlatım fail Sarı, 'Bununla ait geçenlerde birlikte tören düzeni tertip edeceğiz. Belediyelerin de mahallî mimarinin kırsalda kullanılmasına bağlı birlikte sorumlulukları var. Bunları gerçekleştirmeleri düşüncesince bu projeleri paylaşacağız. Onlar da bu projeleri kullanabilecekler' dedi.

Sarı, plan kapsamında etraflı illerin mimarlık özelliklerinin inceleneceğini bildirerek, 'Türkiye'deki tamamı illerimizi önceliklerine uyarınca semt tekne değerlendirerek, bu emek harcamayı yapacağız. Böylece mahallî mimariye akla yatkın mirasımızı koruyup, doğacak nesillerimize taşıyacak ve faziletli binaların dikilip yer dokusunun da bozulmamasına yardım sağlayacağız. Bu mevzuda hazırlıklarımız var, 81 ile yaymayla ait çalışmamız bitmeme ediyor' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA