ANKARA

YÖK Konferans Salonu'nda Maliye Bakanı Naci Ağbal ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın katılımıyla, tıp fakültesi bulunan mutluluk üniversitelerinin rektörleri, bu üniversitelerin tıp fakültesi hastanesinden mesul rektör yardımcıları ve tıp fakültesi dekanlarının katılımıyla derinti gerçekleştirildi.

Saraç toplantıdaki konuşmasına, 'Daha geçmiş üyesi adına ehemmiyetli hizmetler verdiğiniz bu kurumda sizi Türkiye Cumhuriyeti devletinin Maliye Bakanı adına ağırlamaktan neşe ve alım çalım duyuyoruz.' laflarıyla başladı.

'Yeni YÖK' adına icra ettikleri çalışmalara yer veren Saraç, üniversitelerin asliye değerlerini, toplumdaki itinalı ve spesifik yerlerini belirleyen unsurlarını akademide ve halkoyu uğrunda tartıştıklarını söyledi.

'Üniversite hastanelerinin elden bütünü namus borcu yükü altında'

YÖK Başkanı Saraç, “Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın dünya düşüncesince ulaşılabilir, nitelikli, sürdürülebilir esenlik hizmetinin etkili, birinci sınıf ve hakkaniyete akla yatkın ortak biçimde verilmesi kavramını' anlatım ettiğini anlattı.

Türkiye'de bütçeden esenlik hizmetlerine ayrılan payın 2002'den buyana 5,5 kıvrım artarak 75 bilyon teklik civarına ulaştığını bildiren Saraç, 'Sağlık görev düzeyimizin iyileşmesinde ve programın başarıya ulaşmasında ehemmiyetli tesiri bulunan bu artışa karşın darülfünun hastanelerinin elden bütünü ürettikleri hizmetin karşılığını alamamaktan meydana gelen namus borcu yükü altındadırlar.' ifadesine arazi verdi.

Sadece, darülfünun hastanelerinde yapıldığı için, satmaca edilemeyen hizmetler zımnında fark darülfünun hastanelerinin süreğen ve önlenemeyen menfi bilançoya akıllıcasına gittiğine ayraç fail Saraç, şöyleki bitmeme etti:

'Son ilkokul yılda 2,7 katı ortak artışla, bu hastanelerde tedarikçilere borçların 1,4 milyardan 3,8 milyara sıçramasına kere açmıştır. Bu kazançlı değerlendirmelerin sadece dünyalık ile ölçülen tespitler biçiminde algılanmamasını dileyiş ederim. Bu durumun esenlik eğitimine de aksi tesirleri olmaya başlamıştır. Bütün bu riskler, verdiğimiz eğitimin kalitesinde olumsuzluklar yaratmadan sorunlara her daim beraberce ve aceleci adına hal bulabileceğimize inanıyorum.'

Kaynak: AA