TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

                             5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ilişikte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.15/01/2013

  
1.       Prof. Dr. Aydın AYAYDIN                              Ercan CENGİZ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   İstanbul Milletvekili                                          İstanbul Milletvekili



5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-   31/05/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 40. maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki (19) numaralı bent eklenmiştir.



Kapsamdaki                       Kapsamdaki                           Eklenecek   

İşler/işyerleri                      Sigortalılar                             Gün sayısı

19) Hakimlik, savcılık          Hakimler,                                     90 Cumhuriyet Savcıları

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.



MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Adalet bir devletin olmazsa olmaz temel kamu hizmetlerinden olup, herkese eşit, ölçülü ve zamanında dağıtılması gereken toplumsal bir ihtiyaçtır. Ancak maalesef ülkemizde adalet sisteminin kronik ve yapısal sorunları nedeniyle böylesine önemli bir toplumsal ihtiyaç yeterince karşılanamamaktadır.



Adalet sisteminin temel unsurları olan hakim ve savcılarımız, yetersiz özlük hakları içinde, ağır iş yükü ve riskler altında büyük özveri ile hizmet sunmaktadır. Hakim ve savcılarımız yoğun iş yükü altındadır. Biriken dava dosyaları altında acımasızca çalıştırılan hakim ve savcılar, mesai saati dışında da hergün koltuk altına aldıkları dava dosyalarını eve taşımakta; hafta sonu ve tatil günlerinde eşine, çocuklarına ayıracak zamanlarını dahi dosya okumakla geçirmektedir. 

Kanun Teklifi ile pek çok meslek grubu için uygulanmakta olan fiili hizmet süresi zammının hakim ve savcılar için de uygulanması amaçlanmaktadır. Zira açıktır ki, hakim ve savcılarımız yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet süresi zammından yararlanmakta olan diğer meslek gruplarınkine benzer, ağır ve zor koşullar altında çalışmaktadır.

Bununla birlikte, halihazırda askeri hakim ve savcılar yıpranma payından istifade ederken, bu olanağın aynı mesleği sivil olarak icra eden hakim ve savcılara tanınmaması anayasal eşitliğe de uymamaktadır.

Bu çerçevede, Kanun Teklifi ile fiili hizmet süresi zammı uygulaması hakim ve savcılarımız için de getirilmek suretiyle, hem çalışma koşulları dikkate alınmakta, hem de bu alanda anayasal eşitlik gözetilmektedir.   
MADDE GEREKÇELERİ
Madde 1- Madde ile çok zor koşullarda görev yapan hakim ve savcılarımızın da yıpranma payı diye bilinen fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlanması sağlanmaktadır.
Madde 2- Kanunun yürürlük maddesidir.

Madde 3- Kanunun yürütme maddesidir.