İSTANBUL

Petrol İhraç Edenler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, Anadolu Ajansı'nın (AA) global iletişim sponsoru olduğu 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında gerçekleştirilen "Uluslararası Enerji Ajansı (İEA) - OPEC" oturumunda Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol ve Uluslararası Enerji Forumu Genel Sektereri Prof. Xiansheng Sun ile bir araya geldi.

Barkindo, OPEC üyesi ve OPEC dışı ülkelerin piyasaya tekrar bir denge sağlamak amacında olduğunu ve özellikle stoklara ilişkin süreci takip ettiklerini anlattı.

Geçen yıl ağustostaki verilere göre, petrolde son 4 yılda günlük 380 milyon varil arz fazlası olduğunu belirten Barkindo, şöyle konuştu:

"OPEC üyesi ve OPEC dışı ülkelerin bu denklemi tekrar dengeye getirmesi gerekiyor. Bunun için de stoklara bakmamız gerekiyor. Anlaşma kapsamında günlük 1,8 milyon varil üretim kısıntısı kararlaştırıldı. Yılın ilk 6 ayı geçti çok büyük sıkıntılar da oldu. Dolayısıyla biz bir 9 ay daha bunu devam ettirme kararı aldık. Bu sıkıntılara rağmen ümit var. İlk 6 ayda stoklarda 100 milyon varillik azalma sağlandı. Bu nedenle ileriye dönük, bu azalmanın daha fazla hız kazanacağını düşünüyoruz. İkinci yarıda talep de artacak. Bu stok değişkeni, son 5 yıllık ortalamaya çekilerek piyasa bir dengeye oturtulacaktır. Ortak amacımız için çalışmaya devam edeceğiz. Bu, tüm üreticiler ve küresel ekonomi için faydalı olacak."

Barkindo, kaya gazının petroldeki talebi karşılamaya yardımcı olduğunu belirterek, ABD'nin kaya gazına yönelik yürüttüğü teknik çalışmaların piyasada istikrarı tesis etmek için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Teknik izleme komitesi Rusya'da toplanacak

Barkindo, OPEC üyesi ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin yaptığı iş birliği çerçevesinde ortak bir komite kurulduğunu ve bu komitenin alınan kararların uygulanıp uygulanmadığını izleme görevini gerçekleştireceğini anlattı.

Bu komitenin altında bir de teknik komite kurduklarını belirten Barkindo, "Bu komite yine gerekli alanlarda gözlem yapıyor. 24 Temmuz'da St.Petersburg'da toplanacak. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak bu komitenin eş başkanlığını yapacak. Bu toplantının verimli geçeceğine inanıyorum." dedi.

Kaynak: AA